Varování před podvodnými nabídkami registrace doménových jmen

V souvislosti se zvýšeným počtem stížností na společnosti Česká doménová centrála s. r. o. a Registrace internetových domén s. r. o. (věnovali jsme se jim na tomto blogu již několikrát: 1, 2, 3, 4), které zaznamenala naše zákaznická podpora, si dovolujeme váženým čtenářům znovu připomenout aktivity těchto subjektů.

Operátoři těchto společností telefonicky kontaktují držitele již registrovaných doménových jmen .cz a upozorňují je na možnost registrace domény totožného znění s jinou koncovkou, kde je „prozatím“ volná. Důvodem je to, že se údajně snaží zajistit práva tohoto držitele, protože o „jeho“ doménu s jinou koncovkou (.net, .info, .mobi, .org…) buď projevil již zájem někdo jiný a oni mu chtějí pomoci a ochránit ho před možným sporem, případně ho upozornit, že domény jsou v jiné TLD ještě volné a udělá moc dobře, pokud si je zaregistruje pro sebe co nejdříve, aby tak neučinil někdo jiný.

Cena za tuto péči je stejně „zajímavá“ jako služba samotná a pohybuje se okolo 4.000 Kč za registraci jednoho doménového jména.

Pracovníci obsluhující telefonní linky těchto společností jsou velmi přesvědčiví a empatičtí a navíc kontaktují výhradně právnické osoby, které v procesu uzavírání smlouvy nejsou zákonem zdaleka tak chráněny, jako osoby fyzické – nepodnikatelé, tedy spotřebitelé.

Zvažte tedy, zda o těchto aktivitách neinformovat vaše spolupracovníky či zaměstnance, a to nejen ty, kteří mají problematiku IT na starosti, ale také, a to možná především, ty, kteří přijímají telefonické hovory určené vaší společnosti, protože pokud nechcete za domény platit několikanásobek ceny, za které je nabízejí běžní registrátoři, telefonická nabídka by měla být (pochopitelně pokud o ní nemáte skutečně zájem!) jednoznačně a přímo odmítnuta, případně hovor předán odpovědné osobě, která bude schopna ji správně vyhodnotit.

Vzhledem k tomu, že někteří poškození vyjádřili domněnku, že je s touto nabídkou oslovilo přímo naše sdružení, velmi rádi bychom vás ujistili, že CZ.NIC nikdy nenabízí registrace doménových jmen přímo koncovým uživatelům (nota bene z jiných TLD), toto je záležitost registrátorů. Pokud je nám známo, žádný z nich přitom nevolí cestu aktivního telemarketingu. Jediný případ, kdy držitele kontaktujeme telefonicky, je upozornění na hrozící zrušení registrace v případě neprodloužení platnosti domény na další období. Náš pracovník se vám ale vždy zřetelně představí jménem, uvede, že volá ze sdružení CZ.NIC, a to ve věci zrušení registrace konkrétního doménového jména. Ověřuje přitom, že držitel o situaci ví a v případě zájmu poskytne kontakt na registrátora, jehož prostřednictvím lze doménu prodloužit.

Aktualizace, 1. dubna 2015: Česká televize odvysílala v rámci pořadu Černé ovce reportáž věnující se nabídce registrací domén za přemrštěné ceny. Doporučujeme její zhlédnutí.

Autor:

Komentáře (1)

  1. Romana Císařová říká:

    Tak to vypadá na novou „fintu“. Dnes volala naše zákaznice, že jim telefonoval zaměstnanec jiného registrátora a oznámil jí, že nemají svou CZ doménu zabezpečenou a jestli o ni nechtějí přijít, musí zaplatit 3500,- Kč. Prověřili jsme to u dotyčného registrátora a takový zaměstnanec, který se zákaznici představil, u nich nepracuje a doméně žádné riziko nehrozí. Takže to nejspíš bude nová podoba telefonického nátlaku na držitele domén.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..