O České doménové centrále podruhé

Společnosti Česká doménová centrála a jejím aktivitám se na stránkách tohoto blogu věnoval před časem kolega Martin Peterka. Protože je jeho text ale stále aktuální, možné ještě aktuálnější než byl prve, vracím se k „problému“ spojenému s podivným obchodováním s doménami ještě jednou.

Jestli jste neklikli na odkaz a text si už nepřečetli, tak je o tom, že je tu jedna společnost jménem Česká doménová centrála, která podniká způsobem, který by si řada z nás asi ani nedokázala představit. Její telefonisté volají do firem a jejich zástupcům namlouvají, že si musí co nejdříve jejich prostřednictvím objednat domény se stejným nebo podobným názvem společnosti s jinou koncovkou než s tou, kterou už mají, jinak to brzy udělá někdo jiný. Ten někdo jiný si na tyto domény právě teď brousí zuby a pokud se zástupce firmy s používanou doménovou koncovkou nerozhodne co nejdříve, stane se s největší pravděpodobností, že ho někdo předběhne, domény zaplatí a majitel domény s už zaregistrovanou koncovkou bude mít najednou problém.

Tady bych skončil a konečně se dostal k tomu, proč o tom píšu teď já. Článek kolegy Peterky jste si mohli poprvé přečíst 5. května, tedy více než devět měsíců zpátky. Jak to už bývá, zanedlouho po jeho vydání se objevily první komentáře a potom další a další; většinou se zkušenostmi s touto společností. Co je ale zajímavé na celé té věci, že počet příspěvků pod textem kolegy Peterky i po těch devíti měsících roste a roste. Co to znamená? Podle všeho je společnost Česká doménová centrála stále aktivní a na lep jí sedají další a další majitelé domén, kteří uvěří tomu, co jim zaměstnanci „obchodníků z doménami“ vnutí.

Věřím, že i díky fóru, popsaným zkušenostem a reportáži České televize, začne dalších komentářů přeci jen ubývat. Že bude stále měně a méně těch, kteří „naletí“ telefonistům a řečem o registraci domén, jejichž cena se oproti té skutečné liší mnohdy až desetinásobně.

Aktualizace, 22. 4. 2013:

O české doménové centrále potřetí, chtělo by se říci. Včera byla v Událostech České televize odvysílána reportáž (čas 17:00) věnovaná „výhodným“ nabídkám domén, opět. Tentokrát telefony nezvoní na stolech majitelů firem, ale na úřadech měst a obcí. Rádi bychom tímto upozornili na aktivity, které nemají se slušným a dobře myšleným chováním nic společného.

Aktualizace, 1. dubna 2015:

Česká televize odvysílala v rámci pořadu Černé ovce reportáž věnující se nabídce registrací domén za přemrštěné ceny. Doporučujeme její zhlédnutí.

Autor:

Komentáře (117)

  1. Lucie F říká:

    RE Valerie

    Dobrý den všem v této diskuzi. Také jsme naletěli a nevíme jak z toho ven, Už nás oslovila altea a budeme muset asi zaplatit. Nicméně domény jsou registrované na nás, nicméně nikdy nedošlo k přesměrování, funguje akorát s koncovkou eu. Během hovoru bylo také jasně slyšet, že cena za domény je 3.999,- Kč. A také nezaznělo, že je to vlastně cena jedné domény. S odstoupením od smlouvy a podobně je problém, neboť pokud jste domény registrovali na svou firmu tedy IČ bohužel dle zákona není možné do smlouvy odstoupit v zákonné lhůtě (14 dni).

    Máte někdo nějakou radu jak postupovat a co dělat?
    Děkuji za všechny informace

    • Eliska Z říká:

      Neplatte! Jsou to podvodnici a snazi se Vas pouze zastrasit! Taktez jsme naleteli, vec resime s pravnikem. K soudu s tim nepujdou, protoze vysledek je pro ne nejisty. Snazi se s vami !domluvit“ po dobrem formou zastrasovani a vyhrozovani. Sice nejste spotrebitel a tudiz nemuzete od smlouvy odstoupit ve lhute 14 dni, ale cela smlouva byla zalozena na klamavem jednani, coz minimalne smrdi nekalou soutezi. Ve chvili kdy zaplatite, uz se niceho nedomuzete.

  2. Petr říká:

    Elisko Z, verte ze soud bohuzel bude… Bohuzel proto, ze jeste nemame ani rozsudek soudu 1. stupne a jen nas advokat nas uzstal vic nez tech zalovanych 24 tisic. Z prubehu rizeni je zrejme, ze jsou rovnez hodne dobre pravnicky pripraveni a cele se to strasne tahne. Navic jsme z Ostravy, ale soud probiha v Praze..(zaluji soucasne i Registraci domen!!!) :-(

  3. Adriana říká:

    Dnes nam prisla zaloba a platebni rozkaz. Mate nekdo zkusenost resp. muzete popsat vase namitky? dekuji. A. D.

  4. Irena říká:

    Prosím o radu: taky patříme k podvedeným, nic jsme neobjednali,ale pod tlakem z výhrůžek zaplatili. Těm podvodníkům to nestačí a vydírají dál – dnes přišla „výzva k úhradě“ z Altea Europe na 1 500 Kč, má někdo prosím zkušenost s výsledkem soudu? Moc děkuji za info. Je smutný, že je policie nestíhá a dál jim to prochází!!!

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..