Dubnovým alokacím vládne opět Čína, pravděpodobně naposledy

Jak už jsem naznačoval v jednom předchozím příspěvku, po březnových alokačních dostizích došlo v dubnu ke značnému zpomalení, které je způsobené praktickým koncem IPv4 v regionu Asie-Pacifik. Je zajímavé, že i když měli poskytovatelé z tohoto regionu na velké alokace jen polovinu měsíce, přesto vygenerovali více než 3/4 celkové měsíční spotřeby, která činila 22,3 miliónu. Rozložení podle regionů zachycuje následující graf.

IPv4 alokace - 04/2011

V současné době už APNIC alokuje pouze po blocích velikosti 1024, takže by bylo hodně šokující, kdyby se podobný obrázek opakoval i za květen. Mimochodem zajímavé je, že si APNIC nechává mezi alokovanými bloky mezery velikosti 3096 adres, což by v případě shody umožnilo zvětšit všechny tyto alokované bloky na čtyřnásobek. Není to úplně nelogická úvaha, v regionu je výrazně více volných bloků velikosti 1024 než členů, takže poměrně dlouho zůstane IPv4 prostor nevyužitý. Není pravděpodobné, že by se počet členů v krátké době znásobil.

Další zajímavou skutečností je fakt, že ostatní regiony zatím alokují zvolna a nedochází tu k takové panice jako k tomu došlo už ve zmiňovaném regionu Asie-Pacifik. V Evropě bylo alokováno pouze 2,3 miliónu adres, což je spíše slabší výsledek. Rozhodně to lze přisoudit zpřísněné alokačí politice, která byla v tomto regionu přijata a která bude ještě k prvnímu červnu.
restriktivnější.

V žebříčku zemí vedla asi už naposledy Čína, která alokovala 8,7 miliónů adres následovaná Indonésií se 4,2 milióny a Koreou s 1,6 milióny.

IPv6 alokace pokračují v celkem solidním tempu. Pravda, nepodařilo se zdaleka překonat únorový rekord, ale i tak je 252 alokací druhým nejlepším výsledkem historie. Alokační tempo ilustruje následující graf.

IPv6 alokace - historie

I v České Republice je vcelku klid. Češi alokovali 4 IPv4 prefixy, které celkově zahrnují 14336 IPv4 adres a dále alokovali 4 IPv6 prefixy. Když se podíváme na kolegy z V4, pak rekordmany dubna jsou Poláci, kteří požádali RIPE NCC o IPv4 adresy osm krát a to v celkovém počtu 366592. Naopak na IPv6 trochu zapomínají a požádali pouze o 3 prefixy. Maďaři provedli jednu IPv4 alokaci velikosti 4096 a 3 IPv6 alokace. Slováci IPv6 vypustili zcela a provedli pouze jednu IPv4 alokaci velikost 8192.

Ondřej Filip

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..