Poslední alokační dostihy

Když jsem ve svém příspěvku o lednových alokacích ohlašoval rekord v éře po zavedení CIDR, nečekal jsem, že budu tak rychle ohlašovat rekord nový. Březnové alokace nejenom že předehnaly ty lednové, ale se spotřebou cca 48 miliónů se stal březen rekordním měsícem všech dob! Je zjevné, že hráči především na asijském trhu se snaží „urvat“ na poslední chvíli, co se dá. Závratnou rychlost alokací poslední doby nejlépe ilustruje následující graf.

Měsíční rychlosti IPv4 alokací

A dá se předpokládat, že podobný rekord už překonán nebude, Ptáte se proč? Důvod je poměrně jednoduchý: z těch 48 miliónů totiž připadlo neuvěřitelných 41 miliónů na region Asie-Pacific. A registru pro tento region – APNIC – už zbývá na duben pouze cca 32 miliónů adres. Jinými slovy, pokud se nějak nezblázní ostatní regiony, tento rekord už není jak překonat. Druhým neblahým důsledkem je i to, že v regionu Asie-Pacific dojdou tento měsíc zcela IPv4 adresy. Známé počítadlo ukazuje dnes na 20. duben.

Pro dokreslení situace mi dovolte jeden obligátní graf. Pořadí zemí vede již tradičně Čína se spotřebou téměř 22 miliónů, to mimochodem dříve bývala silnější spotřeba za celý svět. Druhé je Japonsko s 5,2 milióny a třetí příčku obsadila Indie s 3,7 miliony.

Breznove alokace dle jednotlivych zemi

Naopak v IPv6 alokacích došlo k mírnému zpomalení. Bylo alokováno 242 prefixů, což je o hodně méně než v únoru, ale i tak jde o slušné tempo i s ohledem na to, že IPv6 prefix by měl běžnému poskytovateli vystačit na vždy.

V tomto měsíci tedy dojde k události, které se každý poskytovatel obává. První regionální Internetový registr začne odmítat žádosti o IPv4 z důvodu nedostatku adres. Tím se Internet dostane do další fáze; bude zajímavé sledovat, jak ji zvládne.

Ondřej Filip

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..