Odvážný krok české vlády

Vláda ČR včera přijala významné usnesení, které se týká infrastruktury Internetu, když projednala materiál s názvem „Restart zavádění technologie DNSSEC a protokolu IPv6 ve státní správě“. Podrobně se tomu věnuje ve svých Krátkých vlnách kolega Novák a proto se prozatím soustředím pouze na mezinárodní aspekt tohoto aktu.

V mezinárodní komunitě se již poměrně dlouho diskutuje o relativně pomalém nástupu protokolu IPv6. Původně se očekávalo, že IPv6 nastoupí mnohem rychleji s tím, jak docházejí volné IPv4 adresy a roste jejich cena na trhu. Bohužel jsme zatím poměrně daleko od situace, kdy by bylo možné nabízet internetové služby pouze po protokolu IPv6. Poskytovatelé služeb či konektivity jsou tak nuceni udržovat dva různé síťové protokoly se všemi negativy tohoto stavu a z této situace mohou mít radost snad jedině spekulanti prodávající či pronajímající IPv4 adresy. Rostoucí cena IPv4 adres bohužel přilákala do technické komunity kolem regionálních registrů zcela nové hráče, kterým leží na srdci jiné zájmy než zrovna hladké fungování internetové infrastruktury. IPv4 adresy jsou dokonce díky své ceně i kořistí ve válečných konfliktech.

Proto si dovolím tezi, že volný trh byl tentokrát od vyřešení konfliktu vzdálen a tak považuji za užitečné, že se o tento problém začaly zajímat i administrativy států. Přesto se až do včerejšího dne žádná z těchto administrativ na evropském kontinentu zatím neodhodlala k tak razantnímu kroku, jako je stanovení konce používání protokolu IPv4, který včera odsouhlasila vláda ČR. Určené datum je velmi symbolické, je stanoveno na dvacáté výročí „spuštění IPv6 protokolu“, tedy 6.6.2032.

Nejsem pochopitelně takovým optimistou, abych si myslel, že toto rozhodnutí české vlády samo o sobě otočí kormidlem a bude znamenat totální konec IPv4 na celém světě. K tomu se bude muset přidat výrazně více aktérů, ať již ze státního nebo ze soukromého sektoru. Stejně tak se pochopitelně může stát, že datum může být později revidováno. Ale jasné stanovení konkrétního data může také znamenat, že se prostě další přidají. Mimochodem tento krok již vzbudil pozornost v diskusních fórech RIPE NCC.

Tak jako vždy, každý, kdo přijde s nějakou výraznou novinkou, může strhnout lavinu nebo naopak zůstat osamocen. Nicméně Česko si stanovilo datum a v této situaci by určitě nebylo rozumné, aby kdokoliv, kdo kupuje nové síťové vybavení, startuje nějakou službu, provádí upgrade sítě, nemyslel na protokol Ipv6. To by se mu mohlo v budoucnu vymstít. Je to jasný signál pro všechny internetové hráče, aby brali IPv6 vážněji.

Důležité je, aby tento krok nezůstal osamocen a ČR pracovala na získání spojenců na evropské a případně později i mezinárodní půdě. Ostatně Evropská unie si již troufla přijmout mnohem odvážnější opatření. Dovolte mi tedy poděkovat vládě ČR a české státní správě za tento odvážný, ambiciózní, ale i racionální krok. Velmi si přeji, aby to byla ta pověstná první vločka, která tu lavinu strhne, a aby bylo datum 17. 1. 2024 jednou zapsáno v historii Internetu.

IPv6 zdar :-)!

Autor:

Komentáře (1)

  1. Danny říká:

    Co se IPv6 tyce, vznikla uz spousta vladnich dokumentu. Aneb lejstra na toto tema vznikaji uspesne uz od roku 2009 (a prvni lhuta k povinnemu IPv6 na webovych sluzbach mela byt naplnena ke konci roku 2010). Presto v roce 2023 statni sprava (a stejna vlada, co vyhlasuje tuhle dead-line) spousti i nove sluzby dostupne pouze na IPv4. Samozrejme to, ze mame nenaplnena vladni narizeni na toto tema se do medialniho prostoru uz moc nahlas nevypousti.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..