DNSSEC je na postupu

Po podpisu kořenové zóny se dle předpokladu se zprávami kolem DNSSECu doslova roztrhl pytel. Zástupci doménových registrů se předhánějí s prohlášeními o implementaci, neuběhne snad týden, aby nebyla nějaká novinka. Dovolte mi alespon stručně shrnout události, které mi přisly v poslední době nejzajímavější.
Českého uživatele by jistě mohla zajímat zpráva, že jsme jako první na světě dokončili proces změny způsobu podepisování z NSEC na NSEC3. Museli jsme tedy pochopitelně vyměnit klíče v kořenové zóně. V případě řešení, která měla pomoci překlenout vakuum do doby podpisu kořene, tedy DLV a ITAR jsme pouze staré klíče odstranili a nové už nepřidali. Všichni poskytovatelé připojení, kteří chtějí validovat DNSSECem naši národní doménu, by tedy měli používat pouze ověření přes kořenovou zónu. Všechny ostatní mechanismy už nadále nedoporučujeme.
Další tři evropské země podepsaly své domény. Jde o Finsko, Belgii a Nizozemí. Správci všech těchto domén použili shodně algoritmus NSEC3 a opt-out. Evropská mapa se nám postupně začíná obarovovat, bílá místa ubývají.
Další zajímavou novinkou je podpis prvních dvou dotIDN domén (tedy krom testovacích); jde konkrétně o domény Sri Lanky, které je možné zapsat buď takto xn--fzc2c9e2c a xn--xkc2al3hye2a nebo chcete-li ලංකා a இலங்கை.
No a na závěr bych si dovolil upozornit na prohlášení společnosti Afilias, které jistě velice potěší všechny příznivce technologie DNSSEC. Tato společnosti totiž oznámila, že letos v září podepíše svou hlavní doménu .info a následně i všech 12 ostatních spravovaných domén, mezi které patří například doména Indie .in nebo zajímavá doména Černé hory .me. To je jistě velmi znatelné rozšíření klubu podepsaných domén.
Jak je vidět, u doménových registrů je v souvislosti s DNSSECem víceméně „dobojováno“. Nyní zbývá hodně práce na registrátory, poskytovatele služeb a připojení a výrobce software. Bude zajímavé sledovat, jak bude tento proces dále postupovat.

Ondřej Filip

Autor:

Komentáře (1)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..