DotIDN zase o kus blíže

Ve čtvrtek 21. ledna 2010 oznámil ICANN, že čtyři nové IDN domény nejvyšší úrovně se přiblížily spuštění. Prošly totiž tzv. String Evaluation nebo-li souborem technických a lingvistických kontrol. V praxi to znamená, že těmto novým doménám už téměř nic nestojí v cestě a velmi brzy dojde k jejich spuštění. Jde o domény tří zemí, které používají arabské písmo – Egypt, Saudská Arábie a Spojené Arabské Emiráty. Čtvrtou zemí je Rusko, s azbukovou doménou .рф, což je ekvivalent našeho .rf, zkratka od názvu Ruská Federace. Jistě si možná říkáte, proč Rusové nezvolili doménu odvíjející se od zkráceného tvaru, jako mají současnou .ru (Russia), nebo lépe od Rossija – Россия.

Ale v tom se právě ukazuje jedno z úskalí IDN. Problém je v tom, že v azbuce .ро (čteno ro) vypadá úplně stejně jako nápis v latince (mimochodem, konkrétně tato doména v latince nikomu přidělená není). Proto Rusové zvolili ono krásně vypadající a nezaměnitelné písmenko ф.

Arabsky píšící země měly o poznání jednodušší situaci, u nich záměna s latinkou nehrozila. Zde mě trochu překvapilo, že nezvolily krátkou zkratku, ale pouze zkrácené názvy svých zemí. Nejsem si jistý, zda-li bych místo dvou písmen chtěl do URL psát něco takového jako si zvolili Saudové – السعودية.

Každopádně první čtyři žádosti ze 16 jsou na dobré cestě, brzy tedy uvidíme, jak se tyto domény v příslušných státech ujmou.

Ondřej Filip

Autor:

Komentáře (4)

  1. xurfa říká:

    He, no zrovna „السعودية“ znamená „arabská“, případně to může rovnou znamenat „arabština“. :-o

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..