Myš je pro kočku: Dokumenty

Naším letem světem softwarem sestupujeme z vysokosti prohlížečů do temného údolí písemností. Jako obvykle nechystám ani první lekci počítačů pro lidi, co pobývali od 1. ledna 1970 v pralese, na druhou stranu ani vyčerpávající kurz nejhlubších tajů dané látky. Připravil jsem několik rychlých tipů pro document file typy.

PDF

Možná si platíte Adobe Acrobat Pro (přezdívaný také Writer) – a pak rovnou přeskočte dál. Pokud však máte jenom bezplatný Acrobat Reader, ten nedostačuje, jakmile potřebujete provést v souboru změny. Nejčastější typ editace je práce se stránkami: spojení dvou dokumentů, aby se vytiskly naráz, či smazání některých stránek. Málokdo ví, že k tomu stačí jednoduchá utilitka. Ve světě Windows jsem měl dobrou zkušenost s prográmkem pdftk, v linuxu se alternativa jmenuje příznačně pdfarranger.

🚧 Přijde vám nefér, že některé vlastnosti PDF použijete správně jenom v produktech Adobe? Dynamické formuláře, patálie se zobrazením fontů… Proč si firma Adobe formát PDF tak usurpuje a ohýbá? …Jelikož ho před 30 lety vytvořila.

S většími změnami může pomoci LibreOffice Impress. A co si počít, když máte naskenovanou knížku? Chcete každou stránku rozříznout v polovině, aby jedna stránka PDF odpovídala jedné stránce v knize. Toto je práce pro mutool! Stačí nainstalovat sudo apt install mupdf-tools a spustit jediný řádek:

mutool poster -x 2 svita-zpevnik-pro-mladez.pdf horizontalne-delene.pdf

XLSX

Staré dobré tabulkové procesory jsou důvodem, abyste vzkřísili F-klávesy, pokud jsou v BIOSu vyplé nějakým FnLockem (ve prospěch jejich obrázkových variant pro ovládání jasu monitoru či podsvícení klávesnice). V málokteré aplikaci jsou totiž F-klávesy tak často využívané jako v tabulkách.

Nápovědu F1 ještě asi spustíte omylem, ale F2 slouží pro vstup do buňky v textovém režimu. Což potřebujete stokrát denně! Nejezděte myší nahoru do panelu, zmáčkněte F2. Klávesa F4 přepíná absolutní referenci – když odkazujete ve výpočtu na další buňky, tohle vám přidává a ubírá dolar. Pro rychlejší navigaci použijte F5. Ostatně je toho mnoho, nakouknětesami. V Google Sheets račte tisknout Ctrl+/, abyste si prohlédli, co dům dal, a případně zapli kompatibilní zkratky z Microsoft Excelu. A zjistěte si zkratky pro změnu šířky sloupců, v LibreOffice například Alt+↔︎.

🕰️ Ó jak se navyklé zkratky hodí! Má žena jednou měnila referenční buňky v Excelu. Po zkopírování mohla buď vložit jen hodnotu, nebo špatně transponovanou referenci. Přitom stačilo párkrát zabušit F2 (edit buňky), Shift+Home (začátek řádku), F4 (přepnout znak $), Enter. A hotovo. Při klikání myší? Pět minut.

Desktopové tabulkové procesory jsou také jedny z mála aplikací, které v současnosti umožňují využít ScrollLock. Jeho aktivaci objevíte dole ve stavovém panelu… či spíš úzkostí, že vám šipky místo po buňkách pohybují celou tabulkou nahoru a dolů.

Úzus mnoha uživatelských rozhraní, kdy Shift rozšiřuje výběr, kdežto Ctrl označuje jednotlivé položky. A Ctrl+✥ skáče na první volnou buňku.

DOCX

Psal se rok 2007 a Microsoft Word začal používat XML formát místo staršího binárního. Úžasný krok! Zatímco dříve náhlédnutí do .doc souboru přineslo pouze sypaný čaj, modernější .docx je složka plná člověkem čitelných XML souborů. Jak se k nim dostat? Stačí daný soubor přejmenovat a rozbalit, protože .docx (a přátelé .xlsx, .pptx a další) jsou jenom ZIP soubory. Na cestě word/document.xml uvidíte hlavní text plný XML tagů, kolem je plno pomocných souborů (styly, hlavička…), ZIP formát snižuje velikost souboru a otevřenost kompatibilitu s dalšími aplikacemi (jako LibreOffice). Trvalo dobrých deset let, než si lidé na .docx zvykli, dnes se naštěstí .doc už nevídají.

Trik s distribucí ZIP souboru místo nějakého proprietárního formátu využívají i další hráči – například mobilní aplikace .apk nejsou také ničím jiným než archivy.

Používejte Ctrl s šipkami pro rychlejší skákání po slovech, Home/End po řádcích, PgUp/Down po stránkách, označujte text s Shiftem, vkládejte page breaky místo prázdných řádků, upravte si přednastavené styly místo toho, abyste stylovali barvičkami každé slovo zvlášť… a všechno bude dobré. Při tisku zvolte okraje ze všech stran .3″, protože štědrý výchozí prostor – naprosto plýtvá místem. Za málo papíru hodně muziky. (Pokud tedy netisknete hudbu, tu většinou z PDFek.)

Online

Přimlouvám se za to, ať už potřebujete dělat s dokumenty cokoli, používejte online formáty. Aspoň když očekáváte, že dokument budete potřebovat vyplnit oba, zvolte jakékoli jiné řešení, než že pošlete nějaký word mailem, aby někdo přidělal změny a poslal zpět word_v2. Na poli dokumentů není nic horšího. (Snad jenom pozicování obrázků na stránce.) Microsoft Word se přetrhne, abyste sdíleli na OneDrive, Google Docs je online už od přírody, LibreOffice mohou být společně editovány v NextCloudu. Nebo vám k tomu dopomůže Dropbox (je docela frajeřina, když dva programátoři editují soubor naráz).

Autor:

Komentáře (2)

  1. fx.6 říká:

    Pro bleskové zobrazení „nepřiznaných (nejen) *.Zipů se hodí totalcommander , stačí najet na soubor a dát ctrl+Pg↓

    • Edvard Rejthar říká:

      TotalCommander je úžasný!

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..