The Nightmare Before Christmas

Když v roce 1993 vznikl film Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas, do češtiny překládaný jako Ukradené Vánoce, nikdo nemohl tušit, jak moc budou originální název i překlad vystihovat každoroční předvánoční dění na internetu. Uživatelé v této době čelí intenzivnímu náporu útočníků a podvodníků všeho druhu. Na co si dát pozor u e-shopů bych rád rozebral v tomto blogpostu, kde se podíváme na reklamu, která se nyní často zobrazuje uživatelům Facebooku – aktuálně se jedná o e-shop Amalie Praha.

Reklama hraje na city a z reakcí uživatelů je vidět, že se jí to i daří. Kdo by nefandil malé rodinné firmě, která prohrává svůj marný boj s mezinárodními obchodními giganty.

Zdroj: Facebook.com

Problém je, že již samotné tvrzení o malé rodinné firmě je jemně řečeno v rozporu s údaji uvedenými na odkazované stránce. Když na mém školení v Akademii CZ.NIC řešíme falešné obchody, vždy zdůrazňuji, že je důležité všímat si detailů a rozporů v tvrzeních. Takový typický rozpor je v tvrzení, že daná firma poskytuje svým klientům roky své služby. Když se pak ale podíváte do příslušné databáze WHOIS, zjistíte, že doména e-shopu existuje v lepším případě pár měsíců. K tomu se ale ještě dostaneme. Nyní se můžeme podívat na údaje uvedené na odkazované stránce e-shopu.

Jediné informace o provozovateli najdete, v době psaní tohoto článku, pod odkazem Podmínky služby. Taková klasická česká rodinná firma ;-). Nejedná se však o jediný rozpor. Firma, která má mít sídlo v Hongkongu uvádí jako kontakt telefonní číslo s francouzskou předvolbou.

Zdroj:Web amaliepraha.com

 I na webu pokračuje hra na city, tentokrát skrz podporu tvrdě pracujících Čechů. Pozoruhodné je, že dle textu má firma kancelář v Praze, ale nikde není její adresa ani žádné další informace. To, že ani umělá inteligence si při překladu neporadí se vším, pak dokazuje zajímavý obrat „shazování členů“. Je také zajímavé, že stejný produkt, jako nabízí tato rodinná firma v reklamě na Facebooku, nabízí i e-shop Alibaba, leč za podstatně nižší cenu.

Zdroj: Web amaliepraha.com

Podezřelým prvkem je také možnost platit pouze předem.

Zdroj:Web amaliepraha.com

A na závěr se ještě podíváme, komu doména patří a kdy byla registrována. Pro .CZ domény najdete tyto informace přímo na webu našeho sdružení, pro ostatní domény můžete využít službu https://who.is/.

Zdroj: who.is

V tomto případě z výpisu nezjistíme, komu stránky patří, ale registrovány jsou na adresu na Islandu a obsah stránek je hostován v Kanadě. Doména firmy, která existuje již řadu let, pak byla zaregistrována 25. dubna tohoto roku. Pro větší přehlednost jsou příslušné části na obrázku podbarveny světle červenou barvou.

Žádná z uvedených skutečností nemusí vždy nutně znamenat, že máme co do činění s podvodným e-shopem, každá také může mít nějaké vysvětlení. V našem případě je však e-shop amaliepraha.com veden i v seznamu rizikových e-shopů ČOI. Buďme tedy bdělí, a pokud se nám sejde obdobná kombinace podezřelých okolností, zpozorněme a zamysleme se, zda nám opravdu ta pěkná bunda stojí za podstoupení takového rizika.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..