DNSCurve – alternativní návrh k DNSSECu

Enfant terrible DNS scény opět zasahuje. Daniel J. Bernstein přichází z vlastním návrhem řešení kryptografické autentizace DNS záznamů. Tento návrh si můžete v originále přečíst na stránkách projektu DNSCurve.

Ve stručnosti se jeho návrh dá shrnout do několika bodů:

  1. Všechny NS záznamy budou speciálně pojmenované
  2. Speciální pojmenování bude obsahovat šifrovací klíč
  3. Rekurzivní DNS bude komunikovat s autoritativním pomocí tohoto šifrovacího klíče
  4. Šifrovaná komunikace bude obalená a schovaná do TXT RDATA

Návrh obsahuje pár zajímavých myšlenek (použítí Elliptic Curve Kryptografie), v zásadě ale vidím několik nedostatků tohoto návrhu:

  1. Informace o tom, že se má začít šifrovat k rekurzivnímu DNS, jde nešifrovaně. Návrh neobsahuje Pevné body důvěry (Trust Anchors).
  2. V případě, že bychom DNSCurve použili i na root servery a všichni začali DNSCurve používat, tak by došlo k paradoxní situaci, kdy by veškeré DNS pakety chodily obalené do DNS TXT. Což mi lehce připomíná IP over DNS protokol.
  3. Bernstein píše o tom, jak je Elliptic Curve algoritmus milionkrát složitější na rozlousknutí a zjevně z tohoto důvodu nedefinuje mechanismy, jak měnit klíče. Bude to však pravda i za dalších několik let?
  4. Nevím jestli název nameserveru uz51gmc1jjicekrm676rorncvjpale915vhd94bj2fddj1be1ntbg5.nic.cz bude patřit mezi něco, co je srozumitelné pro pouhého smrtelníka a zda administrátoři budou s nadšením hledat problémy, když se něco pokazí.

Můj názor je takový, že vzhledem k výše uvedeným faktům a kontroverznosti autora návrhu, který naštval snad úplně všechny, se návrh nikterak nerozšíří. Příjemnou věcí je ovšem to, že DNSCurve nikterak nekoliduje s DNSSECem a administrátor serveru bude mít na výběr.

Ondřej Surý

Aktualizace:

Z diskuze na namedroppers a dnsop se objevilo pár dalších problémů.

  1. Zdá se, že Elliptic Curve algoritmy jsou problémové z hlediska amerických patentů.
  2. Protože DNSCurve šifruje, tak je velmi pravděpodobné, že se na něj budou vztahovat americká exportní omezení.
Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..