Spamující UnifiedRoot

Alternativní root servery provází internet už nějakou řádku let. Současný seznam TLD domén (to jsou domény .com, .cz, .eu a další) je udržován organizací ICANN. Každá změnu v tomto seznamu provází vcelku složitý schvalovací proces. Za provozem alternativních root serverů stojí snaha přivést na svět nové TLD domény, které nebudou muset projít tímto složitým schvalovacím procesem. Motivace může být různá – od snahy vylepšit internet po snahu vylepšit stav svého bankovního konta. Pamatuji, že i v Čechách existovalo pár alternativních TLD domén (už si bohužel nevzpomenu, kdo to tenkrát provozoval). Každopádně celý systém alternativních root serverů je založený na tom, že se místo klasických root serverů ptáte alternativních, které mohou (ale nemusí) obsahovat další domény. Aby systém fungoval je zapotřebí změnit ve vlastním počítači rekurzivní DNS servery, které používáte (a které jste například dostali od svého správce sítě), na rekurzivní DNS servery s podporou alternativních root serverů. Případně použít speciální program, který toto nastavení provede za vás. V každém případě je to netriviální operace a v některých sítích (např. firemních) taková změna nemusí být vítána, ba naopak bude spíše zakázána a je vcelku možné, že poté, co provedete změnu nastavení, vám přestane fungovat internet nebo vám za pár minut bude stát za zády funící síťový správce, kterého jste tímto donutili vyběhnout schody z kumbálu ve sklepě.

Proč o tom vlastně píšu? Dneska mi spadnul do schránky klasický spam (a pak druhý, to když od písmenka ‚a‘ došli k písmenku ‚t‘) od společnosti UnifiedRoot (link sem dávat nebudu, ať jim nezvedám PageRank ;)), kde se vychvalují, jak posílili svou infrastrukturu alternativních root serverů, která teď už funguje na IPv6. UnifiedRoot patří k těm společnostem, které za provozem alternativních root serverů vidí peníze. Nabízejí registraci vlastních TLD domén za variabilní poplatek (dle atraktivity jména). Co už v e-mailu zapomínají dodat je, že celá tahle sranda nebude fungovat, pokud si uživatel nenastaví ručně jejich root servery nebo nepoužije speciální software. A proč by to ostatně uživatelé dělali?

Takže máte možnost si koupit něco, co bude fungovat jenom vám a pár dalším jednotlivcům, které UnifiedRoot přesvědčí, že jim vlastně neprodává teplou vodu. Jsem si jistý, že zaspamování velkého množství lidí, kteří mají s doménama něco společného (ať už je to CZ.NIC nebo Paul Vixie (primární autor Bindu), který si na tenhle spam v konferenci taky stěžoval), jim na popularitě moc nepřidá.

Nicméně si představuju docela vtipný telefonický hovor:

Franta: „Hele, mrkni na moje nové webovky…“

Pepa: „A kde je máš?“

Franta: „Na www.franta.novak.“

Pepa: „Mě to nefunguje…“

Franta: „No to si musíš změnit root servery“

:-)

A co si myslíte o alternativních root serverech vy?

Ondřej Surý

Autor:

Komentáře (2)

  1. Forrest říká:

    Jsem v celku laik..ovsem oni nenabizeji preklad klasickych tld domen ? Pokud ano pak by se jejich sluzby mohli rozsirit nebo se mylim ?

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..