Zajímavý případ od kolegů z polského CERTu

Polský bezpečnostní tým CERT Polska uveřejnil 31. července na svých stránkách http://www.cert.pl zprávu, ve které jeho členové popisují, proč NASK (správce registru národní domény .pl) ukončil spolupráci s jedním z registrátorů domén .pl, společností Domain Silver, Inc.

Tento registrátor, jehož oficiálním sídlem byly Seychelské ostrovy, zahájil svou činnost v květnu roku 2012. Od té doby začal CERT Polska pozorovat velký nárůst škodlivých domén .pl. Většina těchto domén byla zaregistrována právě u tohoto registrátora.

Ze všech registrovaných domén (641, stav k 9. červenci tohoto roku) byla pouze jedna doména neškodná. Tou byla přímo doména tohoto registrátora – domainsilver.pl.

Z celkového počtu 404 domén, které obsahovaly škodlivý kód, bylo 179 domén pod správou C&C serverů. Domény, které byly pod správou některého z botnetů, také tyto botnety nebo škodlivý kód distribuovaly. Jednalo se například o malware nebo botnet Citadel, Dorkbot, ZeuS Ice IX, Andromeda, RunForestRun nebo ransomware. Bližší informace jsou k dispozici na stránkách polského CERT týmu.

V doméně .CZ jsme sice zatím nenarazili na případ, kdy by se na podobné záležitosti přímo specializoval registrátor (a doufejme, že i díky podmínkám pro přijímání registrátorů ani nenarazíme), ale i u nás se sem tam objeví podobné případy nakažených domén, resp. stránek. Není jich ale zdaleka tolik jako jinde. Možná je za tím náš nástroj MDM (Malicious Domain Manager), který používáme pro čištění zóny .CZ. Od spuštění pilotní verze této aplikace uběhly více než dva roky a počet opravených nebo chcete-li vyčištěných domén za tu dobu překročil počet 5000.

Michal Prokop

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..