CSIRT.CZ předával zkušenosti CERT-RO (Národnímu CSIRT týmu Rumunska)

Jak jsme již informovali v této novince, v pátek 1.června se v sídle sdružení CZ.NIC uskutečnilo setkání v jehož rámci došlo k předání zkušenosti s provozováním národního CSIRT týmu zástupcům týmu CERT-RO (ten je stejně jako my akreditován u úřadu Trusted Introducer). Organizátorem akce byla Evropská agentura pro síťovou a informační bezpečnost (ENISA), jejímž primárním cílem je dosažení vysokého stupně informační a síťové bezpečnosti mezi členskými státy EU.

Na začátku setkání zazněly informace o historii budování CSIRT.CZ a jeho cestě do pozice Národního CSIRT České republiky, o organizační struktuře týmu, ale také sdružení CZ.NIC samotného, o práci Laboratoří CZ.NIC, které se ve svých projektech bezpečností také intenzivně zabývají, Akademii CZ.NIC a jejích vzdělávacích projektech atd. Kolegové z CERT-RO také ocenili informace o pracovní skupině CSIRT.CZ,  jejímiž členy jsou zástupci významných provozovatelů sítí, poskytovatelů obsahu, rizikových služeb, bezpečnostních složek České republiky, Českého telekomunikačního úřadu, sdružení CZ.NIC i NIX.CZ a akademického sektoru. Tato pracovní skupina umožňuje setkávání bezpečnostních expertů z uvedených organizací a také vzájemné předávání informací a zkušeností souvisejících s počítačovou bezpečností.

Během setkání jsme zástupce týmu CERT-RO informovali také o nástrojích, které používáme při řešení incidentů, ať už ticketovacího systému OTRS, různých linuxových utilit, rozšíření pro Firefox, či různých nástrojů dostupných on-line. Nejvíce však členy národního CSIRT týmu Rumunska zaujala aplikace, kterou vyvinuly naše laboratoře  a jako open source nabídli k používání i dalším registrům. Je to aplikace MDM, o níž jsme již psali zde  a jejíž nasazení pomohlo také k lepšímu postavení České republiky v různých statistikách phishingových stránek.

Kolegy z CERT-RO také zaujala prezentace životního cyklu incidentu od jeho vzniku až po jeho vyřešení. Během této přednášky jsme poreferovali o některých zajímavých, či zásadních incidentech, které jsme za poslední rok řešili. Hojně diskutovanou se stala také otázka proaktivního přístupu a úzké spolupráce na úrovni národních CSIRT týmů.

Setkání se zúčastnil také zástupce týmu CESNET-CERTS, který provozuje sdružení CESNET pro dohled nad sítí národního výzkumu a vzdělávání. Oba české bezpečnostní týmy spojuje dlouhodobá a velice úzká spolupráce na poli internetové bezpečnosti v této zemi. Zástupce CESNET-CERTS na tomto setkání prezentoval systém pro efektivní sdílení informací o bezpečnostních událostech. Jeho nasazení je ve spolupráci s CSIRT.CZ plánováno i na národní úrovni.

Dlužno říci, že i náš tým získal zajímavé nové informace. V Rumunsku je existence Národního týmu  zakotvena v zákoně a na jeho provozu se podílejí například i kmenoví zaměstnanci bezpečnostních sil. Rumunský národní CERT tým se také momentálně ve spolupráci s vládním sektorem pokouší o spuštění vlastního rozsáhlého IDS systému. Také je zajímavé, že registr rumunské národní domény .RO nezobrazuje a ani nepředává žádné údaje o držitelích domén, pokud jsou tito fyzickými osobami. Z pohledu práce CSIRT týmů je toto jasná nevýhoda při řešení incidentů. A zajímavost na závěr – pokud by někdo z vás toužil pracovat v Národním CSIRT týmu Rumunska, pak vězte, že minimálním požadavkem pro práci v tomto týmu je úspěšné složení certifikace Certified Ethical Hacker (CEH).

Pavel Bašta

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..