Ubuntu 12.04 a náhodné adresy v IPv6

I přes problémy s aktualizací popsané v minulém zápisku se nakonec vše zdařilo, a byla možnost zjišťovat, co funguje a hlavně co fungovat přestalo. Při přihlašování na servery pomocí SSH jsem si všiml, že adresa posledního přihlášení se nejen mění, ale má i jiný tvar, než typická adresa získaná autokonfigurací. Přesněji v ní chyběl řetězec FF:FE, kterým se MAC adresa rozšiřuje na potřebných 64 bitů. Prefix sítě byl správný, jen druhá polovina adresy „neseděla“. Pro jistotu jsem se podíval ještě na svou IPv6 adresu a odpověď se ukázala sama (adresy mají pozměněný  prefix)

ip -6 a show dev eth0
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qlen 1000
inet6 2001:db8:1234:abcd:758d:6a1e:9854:be4/64 scope global temporary dynamic
valid_lft 591274sec preferred_lft 72274sec
inet6 2001:db8:1234:abcd:1aa9:5ff:fef6:7230/64 scope global dynamic
valid_lft 2591970sec preferred_lft 604770sec
inet6 fe80::1aa9:5ff:fef6:7230/64 scope link
valid_lft forever preferred_lft forever

Důležitá je právě položka temporary u první adresy, označující dočasnou náhodnou adresu.

Ve jménu ochrany soukromí

Dočasné náhodné adresy jsou mechanizmem pro ochranu soukromí a přesněji jsou popsány v RFC4941. Důvodem pro zavedení je rozdíl mezi IPv4 a IPv6 adresou. IPv4 adresa je vždy unikátní a celá se získá od poskytovatele. V případě IPv6, při použití autokonfigurace, tvoří adresu sám koncový počítač. K získanému prefixu připojí svůj identifikátor, typicky ve formě modifikovaného EUI-64, který obsahuje MAC adresu použitého síťového rozhraní. Při přecházení mezi jednotlivými sítěmi tak dochází pouze ke změně prefixu sítě, ale druhá polovina adresy zůstává stejná. Vzniká tak možnost sledování uživatele ze strany poskytovatelů služeb jen na základě IPv6 adresy. Ze své podstaty se toto nebezpečí nevztahuje jen na webové služby, ale veškerý síťový provoz. Dočasné adresy možnost sledování konkrétního zařízení znemožňují a v nové síti generují nové identifikátory rozhraní nezávislé na MAC adrese. Adresy se krom přechodů mezi sítěmi přegenerovávájí v pravidelných intervalech i pokud se nacházíte stále v jedné síti.

Náhodně generované adresy se používají ve výchozím nastavení například ve Windows 7, nově však je generování a používání adres nastaveno jako výchozí i v Ubuntu a to právě od verze 12.04. Nastavení najdete v Ubuntu v souboru

/etc/sysctl.d/10-ipv6-privacy.conf

a jedná se o volby

net.ipv6.conf.all.use_tempaddr = 2
net.ipv6.conf.default.use_tempaddr = 2

Dvojka signalizuje generování a preferování náhodných adres, pro vypnutí postačí změnit hodnotu na nulu. Pokud naopak chcete například v starším systému ochranu soukromí zapnout, stačí nastavit tyto hodnoty právě na dvojku.

Momentálně se pracuje na vylepšené verzi, která by nabízela různé identifikátory v jednotlivých sítích, ale v rámci jedné sítě by zůstával identifikátor stejný. Tento přístup by mohl nastavit rovnováhu mezi ochranou soukromí uživatelů a kontrolou nad sítí z pohledu administrátorů.

Petr Černohouz

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..