Aktualizace Ubuntu a IPv6

Po dvou letech nám vyšla další LTS verze Ubuntu, tentokrát 12.04 „Precizní pásovec“. Nastal tedy čas aktualizací a jako první přišla na řadu naše IPv6 laboratoř. Na serverech, které tuto laboratoř obsluhují, máme jak Ubuntu 10.04 LTS tak i 11.10, abychom mohli zkoušet vše potřebné. Samotný postup upgrade bude jistě popsán na mnoha jiných stránkách a proto zde zmíním jen dva základní příklady. Pro upgrade na novou verzi se použije příkaz

do-release-upgrade

případně pro přechod z předchozí LTS verze doplněn o přepínač -d

do-release-upgrade -d

Po jejich zadání se dozvíme,… že žádné nové verze nejsou k dispozici. Jak je to ale možné? Při bližším zkoumání komunikace zjistíme, že tento nástroj se snaží komunikovat na adresu http://changelogs.ubuntu.com/, která má ale bohužel pouze IPv4 překlad. Na tento problém již téměř rok existuje bug report, který je bohužel stále otevřený, i když by vše spravila drobná oprava v DNS. Řešení tohoto problému jsou v podstatě dvě (pokud zanedbáme reinstalaci, ale komu by se chtělo vše znova nastavovat). Je možné použít NAT-64, pokud ho máme nasazený, nebo dočasně pustit do sítě „zastaralou“ IPv4.

Poté, co jste systém přesvědčili o existence nové verze, stále nemáme vyhráno. Standardní mirror eu.archive.ubuntu.com má opět pouze IPv4 adresy. Situace je trochu lepší u národního archivu cz.archive.ubuntu.com, který má IPv4 i IPv6 adresy. U bezpečnostních oprav je situace obdobná, hlavní server security.ubuntu.com není dostupný po IPv6 a proto je nutno upravit seznam zdrojů. Jedna z možností je popsána například v tomo blogu, kde se řeší oba problémy.

Na všechny výše uvedené problémy jsou vytvořeny bugreporty, a tak nezbývá než doufat, že se jich někdo ujme a vyřeší je. Do té doby bude potřeba alespoň pro upgrade verze zajistit připojení po IPv4.

Petr Černohouz

Aktualizace 3.5.2012: Zaktualizován stav eu.archive.ubuntu.com a cz.archive.ubuntu.com.

Autor:

Komentáře (1)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..