Už méně než rok!

Přesně v den výročí konce druhé světové války došlo i v Internetu k poměrně zajímavé události. Poprvé ukázalo počítadlo konce volných IPv4 adres méně než jeden rok. V době psaní tohoto příspěvku (9. května 2010) ukazovalo přesně na svátek práce roku 2011. Pro úplnost podotýkám, že jde o volné IPv4 bloky nejvýše postaveného registru organizace IANA a po tomto datu budou ještě několik měsíců adresy u regionálních registrů (RIR) a pak i u jednotlivých lokálních registrů (LIR) neboli jednotlivých poskytovatelů Internetu. Jak k tomuto posunu došlo?

8. května 2010 přidělila IANA dva velké bloky 31.0.0.0/8 a 176.0.0.0/8, což je zhruba 34 miliónů IP adres, našemu Evropskému registru adres RIPE NCC. S těmito adresami se tedy v Evropě brzy setkáte. Jistě je možné namítnout, že přesun IP adres mezi IANA a RIRy je trochu virtuální záležitostí a mnohem podstatnější bude, kdy dojdou adresy právě v regionálních registrech, protože až pak nebudou moci alokovat IP čísla pro koncové držitele jejich podřízené LIRy.

Z tohoto pohledu jsou tedy zajímavé jiné události z prvního květnového týdne. Byly přiděleny dva bloky větší než jeden milión IP adres. První z nich je z regionu Asie-Pacific a směřoval ke společnosti CHTD, Chunghwa Telecom Co. na Taiwan. Šlo o mírně přes milión adres (přesně 2^20,  1.160.0.0/12). V této části planety nejsou větší alokace příliš překvapivé. O to zajímavější je úplně největší alokace prvního květnového týdne, při které šlo o cca dva milióny adres (2^21,  197.0.0.0/11). Tento blok byl přidělen Afrinicem společnosti Agence Tunisienne Internet. Vzhledem k tomu, že počet obyvatel Tuniska je zhruba srovnatelný s počtem obyvatel České republiky, jde o poměrně velkou alokaci. V Africe došlo k takto veliké alokaci zatím pouze jednou. V roce 2007 bylo přiděleno také cca dva milióny IP adres (41.0.0.0/11) společnosti Vodafone v Jihoafrické republice. A pro srovnání dle záznamů RIPE NCC došlo k největší alokaci u nás 17. října 2006. Tento den bylo alokováno cca půl miliónů (2^19 = /13) adres společnosti, která se tehdy jmenovala Český Telecom a.s.

Co říct na závěr: IPv4 dochází. Dochází rychle. Připravujte se na IPv6! A třeba vás přesvedčí následujcí agitační video.

Are you IPv6 ready?

Ondřej Filip

Autor:

Komentáře (6)

  1. Martin Hruška říká:

    „..je nám líto, ale IPv6 se v naší síti nepoužívá a ani se neplánuje v brzké budoucnosti její zavedení.“ UPC

    „Omlouváme se, ale v této chvíli není možné sdělit přesný termín, kdy bude uvedená technologie zahrnuta do nabízených služeb naší společnosti.“ O2

    Někde musí být něco špatně. Co kdyby třeba CZ.NIC výrazně zdražil domény, které nevrací funkční AAAA záznam? :)

  2. Radek Zajíc říká:

    „Tento den bylo alokováno cca půl miliónů (2^21 = /13) adres“ má zřejmě být „2^19 = /13“ (přidělený blok je právě /13

    Jinak posun „deadline“ ze září na květen (dnes už duben) je poměrně zajímavý. Podle odhadů na ipv4.potaroo.net bude na konci letošního roku zbývat IANA cca 10 /8 bloků. Vzhledem k rychlosti konzumace už opravdu moc času nezbývá.

    Co se poskytovatelů týče, největší pružnost mají malé dravé štiky v rybníce. Dostupnost IPv6 na páteřích českých operátorů je možné sledovat např. na http://www.sixxs.net/tools/grh/dfp/all/?country=cz
    Z výpisu je vidět, že Telefónica už svůj IPv6 prefix oznamuje do světa, ale to je tak vše. V NIXu peeruje jen autonomní systém Eurotelu; autonomní systém Telecomu má peering jen s mateřskou Telefónicou Wholesale, takže se do něj doboucháte jen přes zahraničí.

    UPC je na tom špatně, momentálně mají jiné priority a i když zájem by byl, na implementaci si počkáme :/

  3. H. říká:

    A lokalni ISP ani nemaji tucha ze ipv6 existuje …. resp. nechteji o nem ani slyset

  4. Ondřej Filip říká:

    Radek Zajic: Diky za upozorneni, upravil jsem to.

    Kazdopadne vtipne je, ze pocitadlo se opet vratilo na zari. Psal jsem si s Geoffem Hustonem a potvrdil mi, ze jeho skripty spatne dekodovaly nejaka data a proto se pocitadlo posunulo. Cili datum zustava na to zari. Ale to neni az tak velky rozdil. Navic porad plati, ze to datum se neposouva do budoucnosti, ale stoji. Casu nemame mnoho.

  5. Radek Zajíc říká:

    Ondřej Filip: Není vůbec zač.

    Stojící počítadlo vůbec nevěští světlé zítřky. Hlavně ti, kteří doposud spí zimním spánkem, se budou muset ohánět.

    H.: Není tomu úplně tak – vizte například http://www.ipv6portal.cz/databaze/isp
    Počet „zelených“ ISP roste a je to jen dobře :)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..