A zase o dva méně

Pozorní lidé si možná všimli, že počitadlo na stránkách Geoffa Hustona ukazuje, že volný adresní prostor se zmenšil o další procentní bod. Ještě včera ukazovalo 7  % a dnes je to již jen 6 %. Důvod je poměrně jednoduchý. Zhruba před měsícem jsem referoval, že dva velké adresní bloky byly přiděleny evropskému RIPE NCC a včera naopak dva velké bloky 177.0.0.0/8 a 181.0.0.0/8 (dohromady cca 33 miliónů adres) putovaly k LACNICu do Latinské Ameriky. Takovýchto volných bloků už je jenom 16, tedy pouze zhruba tři na každý geografický region. A to jak vidno mnoho není, počitadlo nám dnes říká, že lidé, kteří v IANA přidělují IPv4 adresy nebudou mít na konci příštích prázdnin co na práci.

Ondřej Filip

Autor:

Komentáře (6)

  1. H. říká:

    Pak mi z toho jde otazka, proc pridelujou tak velky bloky … kdyz jim dochazej, nelpi se prave na ISP aby s tim setrili … a nebo je to strategie jak vic a vic donutit premyslet o prechodu na IPv6 ?

  2. Ondřej Filip říká:

    Zde nejde o alokace pro jednotlive ISP ale pouze o presuny bloku mezi IANA a jednotlivymi regionalnimi registry. Proto jde o tak velke bloky. Regionalni registry je stepi a teprve alokuji jednotlivym ISP. Takto pridelovane bloky jsou uz vyrazne mensi. Dnes uz je spise vyjimkou, kdyz je pridelen blok pres 1M adres. Kuprikladu minuly mesic bylo pouze 5 takovych a vsechny pro vetsi operatory.

  3. Petr říká:

    Ten web právě vypisuje: „The date predicted by this model where the IPv4 unallocated address pool will be exhausted is 14-May-2030.“
    Co jsem četl, mají dojít příští rok. Že by tam měl soudruh chybu? V takovém případě jeho předpověď není zrovna ukazovatelná veřejnosti.

  4. Ondřej Filip říká:

    Zjevne se vloudila chybicka, to se stava. Pred casem jsem s Goeffem na toto tema mluvili a rikal, ze obcas se mirne zmeni format vstupu a pak jeho scripty selzou. Nicmene pokud Vam tohle nevyhovuje, pak dalsi nezavisle pocitadlo je treba na http://ipv6.he.net/statistics. Ukazuje v podstate stejne vysledky.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..