Významné usnesení vlády ČR

Dnes si dovolím, i když trochu se zpožděním, okomentovat událost z června tohoto roku, o které, co vím, vůbec česká média zabývající se Internetem nereferovala. Budu mluvit o usnesení vlády České republiky číslo 727 z 8. června 2009, k němuž svým dílem přispělo i sdružení CZ.NIC.

Je trochu s podivem, že takto pro český Internet významné usnesení, které bude mít dopad na síťové služby a infrastruktury celé řady státních úřadů, prošlo bez sebemenšího zájmu. Usnesení totiž ukládá všem ministrů a ústředním orgánům státní správy zajistit přístup k internetovým stránkám a veřejně dostupným službám eGovernmentu protokoly IPv4 i IPv6 a to do 31. prosince 2010. Jinými slovy, do konce příštího roku bychom měli mít služby jako portal.gov.cz, www.justice.cz a jim podobné přístupné také pomocí protokolu IPv6.

Musím pochválit naši vládu a především předkladatele – Ministerstvo průmyslu a obchodu, že se rozhodli jít cestou stimulace poptávky. Bohužel se občas objevují hlasy, a byly slyšet i nedávno na Internet Governance Foru, že by vlády a regulátoři měli „povzbudit“ přechod na protokol IPv6 pomocí nějaké nespecifikované regulace nebo že by měli dokonce nějak dotovat či podporovat ISP v přechodu na IPv6. Osobně si myslím, že na nějaké dotace či daňové úlevy prostor není. Pokladnice velkého množství států jsou spíše prázdné a peníze jsou jistě potřeba na řešení mnohem naléhavějších problémů. Stejně tak nevěřím, že nějaké regulace může Internetu prospět. Proto aplauduji této „české“ variantě, která se omezuje pouze na státní správu samou.

Pokud se někdo obává, že nařízení vlády není proveditelné, že na trhu není dostatek ISP, kteří IPv6 podporují, tak bych rád uvedl, že nový systém CZ.NICu a všechny jeho služby jsou dostupné po IPv6 od okamžiku spuštění, tedy už více než dva roky. IPv6 připojení tedy v ČR možné sehnat je, konečně je to vidět i na seznamu sítí, které provozují IPv6 peering v rámci uzlu NIX.CZ

Každopádně by bylo skvělé, kdyby po tomto usnesení následovalo ještě podobné týkající se bezpečnosti DNS; tedy stanovení termínu, kdy by ministerstva a ústřední orgány musely podepsat pomocí protokolu DNSSEC všechny své domény. A ještě více bych uvítal usnesení, které by stanovilo datum, do něhož bude poskytování služeb pomocí IPv4 zastaveno. To by byl jistě ten hlavní impulz pro rozvoj IPv6 v České republice.

Určitě tedy velice vítám tento pionýrský krok a těším se na konec roku 2010.

Ondřej Filip

Autor:

Komentáře (4)

  1. petr_p říká:

    Jsem mile překvapen. Leč abychom nebyli nemile překvapeni, až praxe bude ve stylu Google (ipv6.portal.gov.cz) nebo až si státní úřady zaplatí jeden webový IPv6 hosting, na který hodí rozcestník a vše ostatní (e-mail, datové schránky, dílčí služby) zůstane při starém.

    Já provozuji malý obecní web a přístupy po IPv6 se dlouhodobě drží kolem 2 % (i když poslední týdny to kleslo na 1 %). Jak je na tom CZ.NIC?

  2. Celkově se jedná o zajímavou snahu, která vede společnost technologicky kupředu. Ale bohužel jak to tak bývá, můžeme čekat nečekané, jak už to s vládou čr bývá. Dlouhodobě je však přesun na ipv6 potřeba a jakákoliv podpora je mnou vítána.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..