Malý krok pro ICANN

Organizace ICANN na svém posledním zasedání v korejském Soulu schválila omezené rozšíření IDN národních domén nejvyšší úrovně (ccTLD) takzvaný Fast Track. Nový ředitel ICANNu Rod Beckstrom v této souvislosti parafrázoval výrok Neila Armstronga, když řekl: „Je to malý krok pro ICANN, ale velký skok pro polovinu lidstva, která používá jiné abecedy než latinku.“ A dlužno podotknout, že Rod nebyl sám, kdo byl při závěrečném odsouhlasení změny dojat. Někteří lidé v sále měli v ten okamžik v očích slzy.

Jako velký fanoušek celého Fast Track procesu jsem s napětím čekal, jak se k celé věci postaví média a především ta česká. Bohužel musím říct, že ne všechna zvládla svou práci optimálně. Proto bych se s mírný odstupem času vrátil k pár mýtům, které se v souvislosti s touto kauzou objevují.

Není to potřeba

Hodně často zaznívá, že toto přeci nebylo potřeba, že těch 26 znaků latinky se přeci každý snadno naučí, že to není takový problém. Jenom podotýkám, že těch znaků je maličko více; zkuste se zamyslet, proč znaky jako ‚r‘ a ‚R‘ či ‚a‘ a ‚A‘ označují totéž písmeno. Ale podívejme se na věc z opačné strany. Co kdyby Internet nevymysleli Američané, ale třeba obyvatelé hostitelské země posledního zasedání ICANN – Korejci. Korejská abeceda má podobnou logiku jako latinka nebo třeba azbuka, má srovnatelný počet znaků. V tomto případě bychom URL tedy pravděpodobně psali v korejských znacích, museli bychom se je tedy naučit. Jaký by byl v tu chvíli náš pohled na IDN? Předpokládám, že tlak Evropanů a Američanů na zavedení IDN by byl obrovský a jeho prosazení by znamenalo otevření Internetu pro mnoho obyvatel.

Rozdělení Internetu

Velice častým komentářem je, že došlo k rozdělení Internetu. Je prý problém, že takováto URL nenapíšeme do svých browserů a mailerů. Ano, to je rozhodně pravda. Ale je to pro nás nějaký problém? Především IDN už existovalo na druhé úrovní. Pravě třeba v Korei jsou běžné adresy jako třeba tato – 한글.kr. Tohle už asi z naší běžné klávesnice nezadáte. A mělo by Vám to vadit? Já si myslím, že ne, protože pokud tyto znaky neumíte napsat, pak velice pravděpodobně ani nebudete rozumět obsahu těchto stránek provozovaných na této doméně. Prostě jsou to stránky pro Korejce. Došlo tedy k rozdělení Internetu? To už tehdy, když se rozšířil za hranice USA. Nespornou výhodou pro Korejce je, že pro zadání korejské domény už nebudou muset přepnout na jim cizí anglickou klávesnici pro zadání toho tečka KR.

Rozšíření souvisí s koncem JPA

JPA (Joint Project Agreement) byla smlouva mezi ICANN a americkou vládou. Ta skončila letos na konci září a byla nahrazena poněkud slabším dokumentem nazvaný Affirmation of Commitments. Dlužno podotknout, že třeba z pohledu fungování delegace kořenové zóny se nemění vůbec nic, vláda USA pořád autorizuje všechny změny v této zóně. Každopádně to je ale významná změna vztahů mezi ICANN a vládou USA. Ale rozhodně to nemá žádnou souvislost s Fast Trackem. Tento proces započal už dávno před ukončením JPA a původně se dokonce předpokládalo, že bude odstartován výrazně dříve. Konec konců, díky tomuto zpoždění se mu někdy trochu posměšně říkalo „not-so-slow-track“.

Další omyly

Jistě jste si všimli i dalších podobných zvěstí, které novináři přinesli. Doufám, že pro čtenáře našeho blogu nemusím nijak komentovat, že tato změna nemá nic společného z IDN v .cz a podobně. Pokud jste ještě objevili nějaký mýtus, dejte nám prosím vědět v diskusi.

Ondřej Filip

Autor:

Komentáře (11)

  1. LP říká:

    Mne spíš překvapuje, že jsem nikde neviděl diskusi o zavedení domény čr. Dokážu si představit tři scénáře.

    V prvním o doménu čr požádá vláda (stát) a bude ji používat pro své domény. Ve druhém o doménu požádá NIC a bude ji nabízet podobně jako současné domény pod .cz, ale v tomto případě včetně IDN. Ve třetí variantě se vyčká, až ICANN uvolní pravidla pro přidělování top-level domén a o doménu čr požádá nějaká firma, která ji začne propagovat jako tu správnou českou doménu.

    Osobně preferuji první variantu, neboť za 5-10 roků by si uživatelé zvykli, že státem provozované/garantované stránky mají koncovku .čr. Tím by se snižovalo pravděpodobnost podvodných útoků na tyto stránky (viz zkušenosti s datovými schránkami). A možná by to vedlo i ke snížení výdajů ze státního rozpočtu.

  2. Ringo říká:

    „státem provozované/garantované stránky“

    „zkušenosti s datovými schránkami“

    totalni nesmysl

    cely comment od LP

  3. Ondřej Filip říká:

    Ve Fast Tracku není možné žádat o domény, které obsahují latinku. Takže doména .čr zatím není na pořadu dne. To samozřejmě neznamená, že o ni nemůžeme diskutovat. Mít TLD, která bude využita pouze pár institucemi, mi nepřijde příliš hospodárné. Stát může používat svou doménu gov.cz, ale bohužel tak příliš nečiní.

  4. PB říká:

    To je další věc co nepochopím, proč njesou například datoveschranky.gov.cz a další, pořád se řeší jen jak nějaký podvodník, či spekulant sebral tu a tu doménu a jak jsou úředníci neschopní si včas zaregistrovat doménu. Při tom by bylo krásně jasné že .gov.cz je státní a hotovo.

  5. RB říká:

    Je to krok od standardizace k roztříštěnosti. Dříve stačilo se naučit latinku, ale teď aby se chudáci korejci (i my) učili i Japonštinu, Arabštinu, Ruštinu, Hebrejštinu a všechny Čínštiny. Jinak si člověk nepřečte ani access.log.

    Doufám jen, že další protokoly budou ušetřeny, nerad bych se dožil doby HTTP hlaviček v národním jazyce.

  6. Ondřej Surý říká:

    @RB: Váš argument je nesmyslný. Argumentace výše v článku stále platí.

    Nebo snad chcete říct, že člověk, který přistupuje na stránky http://www.deodeo.co.jp/index01.html nemusí umět japonsky, protože je URL v latince?

    Internet je roztříštěný už dnes a lpění na US-ASCII v TLD tomu nijak nezabrání.

  7. Micha říká:

    chtěl bych se zeptat na jednu věc, odborníci prominou… Je to tedy tak, že pro konkrétní jazykovou sadu budou přidělené domény? například japonskými znaky půjde pojmenovat jen doména co.jp? nebo si bude moci např. čech, který japonštinu ovládá, doménu ve znění japonských znaků s koncovkou .cz zaregistrovat??? Jak to bude u domén .eu? budou provozované jak v latince, tak například v azbuce? Jak se potom budou řešit spory z domén, kdy bude zaregistrovaný např. rozhodci.eu a рефери.eu ? Děkuji za odpověď

  8. Ondřej Filip říká:

    Tento clanek se netyka IDN v domenach druhe urovne, tedy v tech beznych, ktere si registrujete, ale tyka se tzv. dotIDN neboli IDN v domenach nejvyssi urovne. Takze mluvi o tom, ze vznikne napriklad narodni domena .рф. A v ni asi nekdo zaregistruje Vami zminovanou domenu (tusim spolecnou pro Rusy i Bulhary), tedy vznikne domenove jmeno рефери.рф. Nicmene jake znakove sady budou povolene v ramci stavajicich latinkovych domen ci novych dotIDN domen, o tom ICANN nerozhoduje, o tom rozhoduji pouze spravci prislusnych narodnich domen nejvyssi urovne.
    Ale abych alespon trochu odpovedel na Vas dotaz. V nasi domene .cz IDN mozne neni a to kvuli opakovanemu nezajmu uzivatelu. A jeste muzu glosovat stav v domene .eu, tam bude mozne od 10.12 pouzivat IDN znaky vsech oficialnich jazyku .eu plus par znaku cyrilice navic. Takze bude mozne zaregistrovat рефери.eu, ale toto domenove jmeno rozhodne neni v zadnem sporu s rozhodci.eu a proto nebude co resit. (Navic vyznamova shoda by byla spise u domeny rozhodčí.eu, ale ani tak by nebyl duvod k pravnimu sporu.)

  9. Michal říká:

    děkuji za dobré vysvětlení.

  10. Petr říká:

    Já netrpělivě čekám na zavedení diakritiky v doméně cz a pořád se nic neděje. Doufám, že to brzy bude možné. Měl bych totiž o to velký zájem.

  11. Ondřej Filip říká:

    Fast track nema s IDN v .cz nic spolecneho. Tam stale plati to, co jsme mnohokrat deklarovali, tedy to, ze rozhodujici je nazor lokalni komunity. Ta je zatim proti a bude zajimave sledovat, co s tim udela zitrejsi spusteni IDN v .eu.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..