O IPv6 ze všech úhlů pohledu

Přesně za týden to bude rok, kdy česká vláda vydala usnesení číslo 727. O tomto důležitém dokumentu informoval kolega Ondřej Filip na tomto blogu několik dnů po jeho schválení. Já se k němu v tuto chvíli vracím především proto, že přesně 8. června, tedy v den jeho prvního výročí, proběhne druhý den konference Internet a Technologie 10. Že vám toto spojení nedává smysl? Bez dalších informací ani nemůže.

Na 8. června jsme totiž do programu naší konference zařadili dva bloky věnované IPv6. Tomuto tématu jsme se tentokrát rozhodli věnovat nejvíce a to z několika důvodů. Jedním z nich je třeba ono zmíněné výročí, druhým, podstatně důležitějším důvodem je fakt, že konec IPv4 se podle všeho opravdu blíží; počítadla už nějaký ten pátek ukazují konstantní datum, kdy k vyčerpání bloků IP adres verze čtyři s největší pravděpodobnosti skutečně dojde.

V rámci všech konferencí Internet a Technologie (IT 08 a IT 09) jsme se IPv4 a IPv6 dotkli minimálně jedním příspěvkem. Letos je to hned příspěvků několik, přičemž jedním z nich je také panelová diskuse se zástupci všech zainteresovaných společností a institucí, jichž se přechod na IPv6 výrazně týká. Mezi panelisty bude vedle zástupce ISP, poskytovatele internetového obsahu nebo výrobce hardwaru také zástupce státu, konkrétně Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky, kterého se na průběh zavádění IPv6 v rámci státní správy můžete zeptat.

Vilém Sládek

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..