Středoškoláci zazářili: Hackathon otevřených dat plný kreativity a inovací

Každý podzim v sušickém gymnáziu probíhá Odborná konference a hackathon otevřených dat Plzeňského kraje. Ani tento rok tomu nebylo jinak a ve dnech 20.- 21. října 2023 předal pomyslný klíč od gymnázia místní ředitel Ivan Kratochvíl organizátorům hackathonu v čele s Karlem Rejtharem. A zástupce sdružení CZ.NIC, které dlouhodobě podporuje otevírání dat v České republice, u toho nemohl chybět.

Tématem letošního ročníku bylo vzdělávání za použití AI, což se odrazilo i v podmínkách. Studenti měli v rámci svého řešení využít AI. Bylo jedno zda při přípravě své aplikace nebo formou AI generovaného videa nebo grafiky ve finální verzi svého řešení. V konferenční části akce vystoupili obvyklí podezřelí Jaroslav Broža, Martin Smetana a Kristýna Lišková z Nejvyššího kontrolního úřadu (a prezident Miloslav Kala via video zdravice). V následném workshopu pro učitelé tento tým z NKÚ upozornil na časté chyby při práci s daty, které mohou vést až k (ne)záměrné manipulaci.

Lenka Kováčová, která dlouhodobě pomáhá „oupendatí komunitě“, nyní v tričku Digitální informační agentury představila koncept otevřených dat a aktivity navázané na Národní katalog otevřených dat. Práci s otevřenými daty Českého statistického úřadu představil Martin Černý. O tom, že AI může být dobrý sluha, ale špatný pán (nejen při práci  s otevřenými daty) přednášel Jakub Malina z Univerzity Karlovy. O tom se záhy přesvědčil zástupce společnosti Microsoft, který chtěl předvést, jak může AI pomoci vygenerovat učitelům třeba test ze zeměpisu. Učitel z publika ho ale upozornil, že v Česku je nejdelší řekou Vltava a nikoliv Labe, jak se mu snažila halucinující AI nakecat.

Soutěže se zúčastnilo 17 týmů, 10 ze středních odborných škol a 7 z gymnázií. I když se některé týmy trochu zamotaly v metadatech nebo slepých uličkách, výsledky byly jednoznačně skvělé. Vítězná aplikace v kategorii střední odborné školy „Řemeslo má zlaté dno“ týmu ajťáci Stříbro (SOŠ Stříbro) i vítězná aplikace týmu DataShort Klatovy na téma „Studuj a pracuj“ si nezadaly s profesionálním řešením pro hledání studijních oborů, následných pracovních nabídek a porovnání volných kapacit škol. Studenti v týmu Škroupíci z ISŠŽ Plzeň naprogramovali aplikaci „Dostane se vaše dítě na mateřskou školu“. Odborník se diví a laik žasne, že tyto aplikace nejsou standardem na webech Krajských úřadů a studenti si je musí kódovat po víkendech.

Odvážné téma se pokusil zpracovat tým DM na druhou z gymnázia Sušice. Vzal si poslední návrh „školské reformy“ z pera ministra Beka a pokusil se ji zpracovat a vizualizovat na datech, které poskytuje ministerstvo školství. Po prezentaci aplikace „Propouštění pedagogických pracovníků“ zůstali přítomní učitelé paf.

Vítězové hackathonu otevřených dat Plzeňského kraje, stejně jako vítězové ostatních krajských hackathonů, se zúčastní celostátního kola, které tentokrát proběhne v kulisách a pod patronací Nejvyššího kontrolního úřadu, a to v rámci Hackathonu veřejné správy ver. 5.0. Akce se bude konat 19. – 20. ledna v Praze. Soutěž bude rozdělena na dvě části. V první bude možnost dopracovat a zdokonalit soutěžní projekt z krajského kola. Ve druhé části budou mít účastníci možnost začít s něčím úplně novým, s tím, že bude třeba využít alespoň jednu z nabízených datových sad otevřených dat z Národního katalogu otevřených dat.

V druhé půlce ledna, konkrétně 19. – 20. ledna, bude díky fandům a nadšencům nejen z NKÚ národní svátek otevřených dat. Přijďte taky.

 

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..