Ohlédnutí za Dnem bezpečnějšího internetu 2022

České Safer Internet Centrum, které spravuje sdružení CZ.NIC, je národním koordinátorem mezinárodního Dne bezpečnějšího internetu, který se v letošním roce slavil 8. února. V České republice si tento den získal za poslední roky velkou pozornost, a to nejen ze strany státních institucí, komerčních subjektů, organizací věnujících se bezpečnosti dětí na internetu, ale i škol či jednotlivců.

Stejně jako loňský rok jsme letos, vzhledem k situaci okolo koronaviru, museli tyto aktivity přesunout do on-line prostoru. I přes toto omezení se do oslav tohoto dne zapojilo několik set subjektů. Tento den navíc mnoho organizací představilo nejen své stávající aktivity v oblasti bezpečnosti, ale i novinky. Ty jsme zveřejnili i my. Společně s Univerzitou Palackého v Olomouci (projekt E-bezpečí) jsme prezentovali výsledky výzkumu „On-line svět v dětských domovech“. Jeho cílem bylo zmapovat prostředí dětských domovů s ohledem na rizikové formy komunikace, které v on-line prostředí zažívají jejich dětští klienti. Snažili jsme se zjistit, do jakých rizikových situací se děti z dětských domovů dostávají, jaká preventivní opatření dětské domovy realizují, jaká témata s dětmi řeší, jakým způsobem je v dětských domovech regulována práce s internetem (s ohledem na časové limity, omezování obsahu apod.) a jaká je vlastně přístupnost dětí k internetové síti.

Výsledky výzkumu nejsou potěšující, proto jsme se tento rok rozhodli navýšit kapacity vzdělávacích akcí pro tento typ zařízení. Dále jsme v rámci Dne bezpečnějšího internetu zveřejnili výsledky linky STOPonline.cz, která se věnuje nahlašování a vyhodnocování závadného obsahu na internetu, zejména dětské pornografii. Za loňský rok linka přijala 3 944 hlášení (více v blogu Kateřiny Vokrouhlíkové).

Již tradičně se do Dne bezpečnějšího internetu zapojuje státní správa. Letos jsme ve spolupráci s Ministerstvem vnitra uspořádali tiskovou konferenci, které se zúčastnil místopředseda vlády ČR a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš nebo první náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík. Na dálku poslala zdravici i místopředsedkyně Evropského parlamentu, paní Dita Charanzová. Akci podpořili osobně i zástupci Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, Policie ČR a další. Následně se konala streamovaná odborná konference, která podrobně představila vybrané projekty a aktivity v oblasti bezpečnosti.

Masivně se do oslav dne zapojují i komerční subjekty. Z tradičních podporovatelů zmiňme společnosti Seznam.cz, O2 nebo T-mobile, dále se přidaly banky, antivirové firmy a mnoho dalších. Ke komerčním firmám se připojily i ty nekomerční – z desítek zapojených jmenujme Linku bezpečí, Dětské krizové centrum, Digikoalici, Jeden svět na školách nebo Kraje pro bezpečný internet.

Velmi inspirující je i vzrůstající trend zapojených škol a univerzit. Těch je několik desítek. Letos ale ze všech vyzdvihněme Základní školu Dyjákovice, která téma bezpečného internetu v hodinách s dětmi zpracovala opravdu kreativně. Na více než 250 školách pak běžely kampaně na dotykových obrazovkách Ámos Vision.

Na závěr nám dovolte poděkovat všem, kteří se do letošního dne zapojili. Společně jsme tak pokusili udělat internet zase o něco bezpečnější. Pokud budete hledat inspiraci, jak být na internetu v bezpečí, doporučujeme si jednotlivé aktivity vyhledat na sociálních sítích pod hashtagy #saferinternetday a #SID2022 Budeme se těšit u dalšího Dne bezpečnějšího internetu, tentokrát 7. února 2023!

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..