Alternativy ke službě CAPTCHA Help

Služba CAPTCHA Help nabízí již téměř rok a půl zrakově postiženým svou pomoc zejména při překonávání obrázkového CAPTCHA. Za dobu, po kterou se věnujeme této problematice, jsme se setkali s řadou více či méně zajímavých alternativních řešení, která si z řady pohledů zaslouží pozornost. Začali jsme se více zajímat o možnosti, které mohou uživatelé, pro něž je klasický obrázkový CAPTCHA často nepřekonatelnou překážkou, také využívat.

CAPTCHA Help nabízí dvě konkrétní možnosti, obě založené na principu pořízení snímku obrazovky webové stránky a jeho následném odeslání pracovníkovi helpdesku společnosti CZ.NIC, jenž obrázek opíše a odešle odpověď. Když uživatel snímek obrazovky pošle e-mailem, je to zdlouhavější proces a může se stát, že příchozí odpověď pro něj již nemusí být užitečná. Proto má možnost si do prohlížeče nainstalovat doplněk a stisknutím klávesové zkratky snímek odeslat a obdržet odpověď během chvíle.

Nasnadě je otázka, jak obrázkový CAPTCHA řeší uživatelé, kteří službu CAPTCHA Help z nějakého důvodu nepoužívají.

Pokud webovou službu neopustí a rozhodnou se s CAPTCHA nějak poprat, pak jedním z nejsnadnějších způsobů je poprosit někoho, kdo je zrovna nablízku. Je to rychlý způsob, uživatel však musí obětovat kus svého soukromí a bezpečí. O něco pomalejší a ne moc jistou pomoc vzdáleného pomocníka umožňuje odeslání odkazu na CAPTCHA obrázek nějakým komunikátorem, např. přes Jabber, ICQ nebo Skype. Některé služby umožňují sdílení obrazovky (např. Skype)…

Jak ale již bylo zmíněno, všechny tyto metody jsou na úkor soukromí a bezpečí. Navíc ne vždy je někdo po ruce a mnohdy jsou CAPTCHA konstruovány tak, že např. odeslání odkazu na CAPTCHA obrázek někomu známému není účinné.

Když hovořím o pomoci vzdálených pomocníků, nelze si nevšimnout aplikace Remote Assistant. Když se uživatel setká s nějakým problémem, spojí se s někým blízkým a prostřednictvím videa problém vyřeší. Ale opět je tu to soukromí! Navíc tato aplikace je vyvíjena pouze pro ty uživatele, kteří vlastní telefon od Applu.

CAPTCHA Help má užitečnou konkurenci v podobě doplňku WebVisum pro prohlížeč Firefox. CAPTCHA obrázek však nezpracovávají lidé z helpdesku, ale robot – a tím jsou dány jeho limity. Ne všechny obrázky CAPTCHA WebVisum přečte. Navíc po jeho nainstalování nezřídka dochází k problémům s používáním Firefoxu. Velikou výhodou může být, že pro zrakově postižené nabízí mnoho jiných užitečných funkcí a pomáhá jim v procházení webem. Někteří uživatelé na WebVisum nedají dopustit, jiní ho proklínají.

Možnost čtení textu z obrázku přinesl JAWS 13 roku 2011. Narazí-li uživatel na obrázek, který obsahuje text, JAWS automaticky do oblasti obrázku vsune kurzor a text přečte, a aby diferencoval text v obrázku od okolního textu, použije odlišný hlas. Jaws bohužel přečte jen nedeformovaný text, takže pro většinu obrázků CAPTCHA je nepoužitelný.

Internetoví dobrodruzi by neměli opomenout vyzkoušet služby založené na lidské síle, známé pod pojmem „armáda Indů“. Za pár dolarů si necháte přečíst tisíce obrázků CAPTCHA. Nicméně podobné služby asi těžko využijeme pro přečtení jednoho obrázku CAPTCHA řekněme za několik dní. Něco takového se může více hodit např. spamerům, lamačům uživatelských účtů aj.

Na stránkách CAPTCHA Help se uživatelé postupně budou moci seznámit se všemi uvedenými přístupy. Vedle uživatelského hodnocení také představíme hodnocení z pohledu bezpečnosti. Máme se na co těšit!

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..