FRED dobývá Balkán

Poté, co na začátku loňského roku spustila produkční provoz našeho doménového registračního systému FRED pro svoji vlastní národní doménu po několika letech příprav Albánie, se totéž zhruba před měsícem opakovalo u další balkánské země a to u sousední Makedonie. A vzhledem k tomu, že během loňského roku projevili vážný zájem o tento námi vyvinutý software také Srbové, dá se směle říct, že oblast Balkánu se stává pro FREDa druhým domovem. Nebylo by pěkné, kdyby se jednotícím prvkem těchto několika v minulosti tolikrát soupeřících národů stal český systém ;)?

Ale zpátky na zem, zpátky k Makedonii. Správa této domény je aktuálně svěřena do rukou společnosti MARNET (Macedonian Academic Research NETwork), která dlouhou dobu plnila roli jak registru, tak jediného registrátora pro místní domény. Podobně jako v některých jiných zemích je i v Makedonii nabídka domén přímo registrem rozdělena do několika domén druhé úrovně a tak kromě domény první úrovně .mk jsou k dispozici domény com.mk, edu.mk, org.mk, inf.mk, gov.mk, net.mk, name.mk. Celkový počet domén nedávno překročil 36 000.

Hlavní změna, kterou na tiskové konferenci 25. února oznámil makedonský ministr informatiky, spočívala v liberalizaci celé správy domén přechodem na distribuovaný model zahrnující několik registrátorů. A k tomu si právě MARNET vybral náš software. Se spuštěním systému se tak zájemcům ihned otevřela nabídka osmi akreditovaných registrátorů konkurujících na doménovém trhu. Na tuto změnu navázalo 5. března kompletní nahrazení skupiny DNS serverů, které makedonský správce využívá, a jak se můžete přesvědčit na stránkách IANA, Makedonci využili naší nabídky podpory menších registrů a jeden z těchto DNS serverů je i v naší správě.

Makedonská doména ale není jediné místo, kde se náš registrační systém nově uchytil. Nedávno jsme se dozvěděli že FRED používá jistá ukrajinská společnost pro správu domén crimea.ua, sebastopol.ua a jalta.ua. Akorát teď nedokážeme říct, jestli se FRED tedy zabydlel na Ukrajině nebo v Rusku. Posledním „zářezem“, který stojí za zmínku je iniciativa americké společnosti Phoneworld, která s využitím FREDa vytvořila systém, který vložila do soutěže o jisté telekomunikační řešení pro Spojené státy vyhlášené úřadem FCC (Federal Communications Commission). Tady u nás samozřejmě držíme FREDovi všechny palce, aby i v této zkoušce uspěl.

Autor:

Komentáře (1)

  1. Borek říká:

    Výborný zprávy, díky :)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..