OpenID Connect je na světě

Po čtyřech letech vývoje byl tuto středu organizací OpenID Foundation schválen standard, který je třetí generací protokolu OpenID.

Po první verzi 1.0 z roku 2005, která byla spíše ideovým nástřelem a moc se neprosadila, přes verzi 2.0 z roku 2007, která byla poměrně populární, ale ukázaly se na ní některé nedostatky, tak nyní v roce 2014 vzniká OpenID Connect. Tento poměrně ambiciózní protokol se může díky podpoře velkých firem jako Google nebo Microsoft stát v oblasti webových autentizačních protokolů hlavním trendem. O jeho vlastnostech jsem psal několikrát na tomto blogu, takže zájemce o podrobnosti týkající se protokolu spíše odkáži na předchozí články.

V souvislosti s vydáním standardu se na stránkách organizace OpenID objevil také přehledový dokument shrnující často kladené otázky týkající se právě tohoto tématu. Již také začínají vznikat první vývojářské knihovny, které umožňují nový protokol zabudovat do svých systémů. Pro mojeID,  do kterého také plánujeme tento protokol zavést, se jako nejslibnější jeví Python knihovna Rolanda Hedberga. Zatím je ve velmi raném stádiu vývoje. S autorem ale každopádně komunikujeme a problematické věci řešíme.

Z pohledu vývojářů webových stránek, kteří chtějí autentizaci přes OpenID Connect vyzkoušet, je aktuálně možné využít implementaci, kterou nabízí Google.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..