Obamacare má technické problémy kvůli chybě v jednotném přihlašování

Možná jste již v médiích zaznamenali, že Barack Obama připustil rozsáhlé technické problémy své zdravotnické reformy. Jeden z architektů protokolu OpenID Connect John Bradley k tomu na svém blogu napsal krátké shrnutí, ve kterém tvrdí, že jednou z příčin těchto problémů je zvolený způsob implementace jednotného přihlašování na hlavním webu healthcare.gov.

Velké instituce, zejména ve státní správě (samozřejmě myšleno mimo ČR), nejdou úplně rychle z dobou a pro jednotné přihlašování (anglicky „single sign-on“) v rámci svých digitálních agend používají léta prověřený protokol SAML.  Platí to jak pro připravovaný systém propojení evropských digitálních identit STORK, kterého se účastníme, tak i pro systémy federální vlády Spojených států. SAML je předchůdce OpenID a psal jsem o něm i na našem blogu.

Příčinou problémů je nestandardní použití jednoho atributu protokolu SAML. To způsobuje, že poskytovatelé služeb zdravotního pojištění, kteří se chtějí napojit na centrální systém, musí aktualizovat svoje systémy, aby se nestandardnímu chování přizpůsobili.

U nás v České republice, kde v digitalizaci státní správy teprve dobíháme vyspělejší státy, a kde jsem si také užili své při startu různých centrálních registrů,  může tato situace vyvolat lehký posměch. Ani ve Spojených státech se spouštění velkých projektů neobejde bez komplikací. Na druhou stranu je třeba ocenit, že tyto vyspělejší státy sáhnou radši po prověřeném standardu, než aby vymýšlely vlastní proprietární řešení. V České republice vedle mojeID, které je již používáno i městy a obcemi, nabízí jednotné přihlašování i systém datových schránek. Ten se však vydal cestou vlastního technického řešení a zatím jej využívá jen jeden subjekt.

Jaromír Talíř

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..