Počet phishingových útoků v doméně .CZ se opět snížil

Další zpráva sdružení APWG zabývající se phishingovými útoky přináší výsledky měření za druhé pololetí roku 2012. Vytrvalé monitorování a rychlá reakce na zjištěné phishingové útoky, jimž se věnují oba naše CSIRT týmy (národní CSIRT.CZ, interní CZ.NIC-CSIRT), zdá se odrazují útočníky od zneužívání domény .CZ čím dál více. Zatímco v předchozích dvou pololetích bylo v doméně .CZ 171 (2/2011) a 170 (1/2012) phishingových útoků, v druhém pololetí roku 2012 bylo takových útoků již pouze 135.

Phishing_v_domene_CZ


Nejvíce zneužívané domény prvního řádu

Došlo také k dalšímu snížení ukazatele počtu phishingových útoků na deset tisíc registrovaných doménových jmen v zóně .CZ. V současné chvíli je tento ukazatel rovný číslu jedna, což oproti minulému pololetí představuje zlepšení o jednu desetinu procenta. Opět také poklesl průměrný uptime phishingových stránek v doméně .cz, a to z předchozích 39 hodin a 41 minut na 24 hodin a 56 minut. Podle výzkumů organizací, které se boji s phishingem věnují, mají phishingové stránky největší výtěžnost během prvních 24 hodin. Tedy již se blížíme hranici, při které se útočníkům přestane phishing v naší národní doméně vyplácet. Jediný ukazatel, který se od minule zvýšil, je medián uptimu. Ten stoupl z 13 hodin a 54 minut na 15 hodin a dvě minuty. I tak si ale myslím, že jsme si celkově velice polepšili.

Na závěr bych chtěl proto touto cestou poděkovat všem administrátorům, se kterými naše týmy při řešení útoků spolupracují, za jejich příkladnou spolupráci při odstraňování phishingových stránek na jimi provozovaných serverech.

Pavel Bašta

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..