Už více než polovina kořenových serverů s DNSSEC

Jak už před časem referoval kolega Surý, v současnosti probíhá proces, jehož vyústěním bude plný platný podpis kořenové zóny. Tato událost zastřeší všechny současné aktivity týkající se podepisování domén nejvyšší úrovně a hlavně zjednoduší život správcům rekurzivních DNS serverů; pak už totiž bude stačit pouze sledovat změny klíčů jedné (té nejvyšší) zóny.

Minulý týden ve středu došlo k překonání dalšího virtuálního milníku. K podpisu totiž nedochází naráz, ale jednotlivé kořenové zóny se „podepisují“ neověřitelnými „falešnými“ klíči postupně. A právě 24. března byly tyto klíče publikovány dalšími třemi servery. Celkový počet „podepsaných“ serverů se v tuto chvíli zastavil na čísle sedm, což je už více než 50 % z celkových 13. Další várka zavádění těchto podpisů se očekává 14. dubna, kdy bude podepsáno dalších pět serverů. Poslední server bude přidán 5. května.

Správný a validní podpis by měl začít platit od prvního prázdninového dne – 1. července. Zatím tedy proces běží zcela podle plánu a nemá žádné zpoždění, což je velice dobrá zpráva pro bezpečnost systému DNS.

Ondřej Filip

Autor:

Komentáře (3)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..