DNS před zhroucením? Ani náhodou!

Výkonný ředitel ICANN Rod Beckstrom prohlásil včera na setkání GAC (poradního výboru vlád při ICANN), že: „Na systém DNS je veden útok a celý systém je nyní křehčí a zranitelnější než kdykoliv předtím a může se kdykoliv doslova zhroutit.“ Pokud by se něco takového stalo, mělo by to samozřejmě obrovské a dalekosáhlé důsledky, protože na fungování Internetu dnes závisí téměř vše. Dle jeho slov dospěl k tomuto tvrzení po konzultaci s více než 20ti řediteli největších doménových registrů a registrátorů, kteří jsou extrémně znepokojeni stejně jako on. Více v plném audio záznamu komentáře.

Zajímavý je už fakt, že co se týká národních domén (tzv. ccTLD), tak někteří ředitelé největších registrů, kteří byli na místě přítomni, o žádných takových konzultacích nevěděli. Tak jako tak prakticky všichni zástupci registrů národních domén toto tvrzení považovali za „nemístné“ a přehnané. Samozřejmě i DNS se stejně jako spousta dalších internetových služeb potýká s bezpečnostními problémy. Nicméně rozhodně žádný z nich neohrožuje funkčnost a stabilitu celého systému. Navíc zrovna v této oblasti internetová komunita pracuje velmi dobře – je si vědoma zásadní důležitosti systému DNS (proto pro něj buduje velmi robustní infrastrukturu), nalezené problémy řeší, vzdělává koncové uživatele atd. K tomuto se samozřejmě snažíme přispět i my (CZ.NIC) například tím, že se podílíme na provozu F a L kořenových serverů v České republice, že jsme jako jedni z prvních zavedli DNSSEC (máme nejvíce zabezpečených domén na světě) nebo že provozujeme bezpečnostní oddělení, které řeší např. zneužívání domén k šíření malware či phishingu.

Osobně si myslím, že představitel tak významné instituce by neměl vydávat takto silná prohlášení bez širší konzultace s institucemi, které se o provoz a stabilitu starají např. správce národních domén, operátory root serverů apod. Ostatně třeba organizace správců národních domén (ccNSO) připravuje vlastní vyjádření k těmto jeho výrokům.

Ondřej Filip

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..