Další evropská doména podepsána… I když?

K podpoře technologie DNSSEC se tentokráte přihlásil registr, který je ve světě národních domén skutečným gigantem. Je to společnost Nominet, správce domény .uk. Tato událost byla poměrně očekávaná, neboť Nominet technologii DNSSEC dlouhodobě podporuje. Poslední ukázkou této podpory byl vývoj software OpenDNSSEC.

Podobně jako u kořenové zóny, i Nominet začal s implementací pozvolna. Minulý týden byla doména podepsána nevalidovatelnými klíči, toto pondělí potom došlo k podpisu už těmi správnými. Nominet totiž celý minulý týden intenzivně testoval, zda-li zvětšení DNS odpovědí kvůli přídavným bezpečnostním informacím nezpůsobí nějaký problém.

Můžeme si tedy vybarvit další bílé místo na mapě? Zatím ne tak docela. Podepsána byla pouze zóna .uk. Ve Spojeném království ale používají strukturovaný model, takže všechny domény koncových uživatelů jsou v poddoménách, tedy hlavně v .co.uk. A právě u poddomén dosud podpis chybí.

Nominet podpis zóny označuje spíše za test a zatím nedoporučuje spustit proti této zóně validaci. Dokonce oznámili, že plánují klíče ještě vyměnit a plný provoz hodlají deklarovat až s podpisem kořenové zóny. Tedy gratuluji k prvnímu rozvážnému kroku a doufám, že více uvidíme v červnu.

Ondřej Filip

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..