Snížení TTL v zóně .cz

V DNS záznamech je uložena celá řada důležitých údajů, mimo jiné i to, jak rychle tyto údaje zastarávají – TTL (Time to live). TTL v systému DNS udává, jakou dobu je možné uchovat data v rekurzivním DNS serveru (resolveru) bez toho, aniž by se na ně zeptal autoritativního DNS serveru. Čím je TTL nižší, tím se resolvery dotazují autoritativních DNS častěji a díky tomu mají aktuálnější data. Zároveň ale nižší TTL zvyšuje zátěž systému DNS a s přihlédnutím k tomu, že se záznamy v DNS nemění často, tak se TTL obvykle nastavuje v řádu hodin.

Pro zónu .cz bylo historicky TTL nastaveno na pět hodin. To znamená, že změny delegací v registru (například přidání, zrušení či změna u domény) se v některých DNS resolverech projevila až za pět hodin. Vzhledem k tomu, že jsme v předchozím roce naši DNS infrastrukturu posílili a máme k dispozici studie snížení TTL v jiných národních zónách, rozhodli jsme se, že postupně TTL pro .cz zónu snížíme na jednu hodinu. Zónu generujeme každých 30 minut, takže se všechny změny delegací v registru dostanou ve velmi krátké době nejen na autoritativní servery, ale i na resolvery. Postupné snížení volíme proto, abychom po každém dílčím kroku mohli zanalyzovat jeho dopad na zatížení našich DNS serverů.

První krok (snížení na čtyři hodiny) jsme provedli 22. února tohoto roku ve 14 hodin a pokud vše půjde dobře, postupně (v dalších třech týdnech) snížíme TTL na hodinu. Dle prvních výsledků měření zátěže na našich autoritativních DNS serverech budeme příští týden ve snižování TTL pokračovat a výsledky snížení TTL pro .cz zónu zveřejníme na konci března. Prozatím jsme zachytili pouze očekávané dočasné zvýšení počtu NXDOMAIN odpovědí (odpovědí na neexistující domény), viz graf níže. Naopak se zatím nijak znatelně nezvýšil počet normálních dotazů, u kterých vypršel NS záznam v cache resolveru. Zvýšený počet takových dotazů jsme očekávali od nestandardních či nesprávně nastavených DNS resolverů.

TTL_change_170222

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..