První stát učinil krok pro vzájemné uznávání svých eID prostředků dle eIDAS

Dlouho se čekalo, která země učiní jako první krok pro vzájemné uznávání eID a jako první oznámí v souladu s čl. 7 eIDAS popis svého národního systému elektronické identifikace. Na první oznámení čekala Evropská komise 234 dnů od nabytí účinnosti eIDAS s tím, že oním pionýrem nakonec není favorizované Estonsko ani Rakousko, ale Německo.

Oznámení národního eID systému představuje první krok pro vzájemné uznávání eID napříč členskými státy EU. Od 20. února 2017 pak mají členské státy 6 měsíců na hodnocení německého systému založeného na jejich elektronických občanských průkazech. Poté Evropská komise zveřejní toto schéma ve svém Úředním věstníku (Official Journal).

Ostatní členské státy včetně České republiky pak mají povinnost zajistit držitelům německých občanských průkazů možnost přihlásit se ke svým elektronickým službám e-Governmentu nejpozději od 29. září 2018. V tuto dobu již budou muset mít plně funkční své eIDAS uzly. Ten český budujeme pod názvem CZ.PEPS ve sdružení CZ.NIC a rádi bychom, aby jej vláda, resp. ministerstvo vnitra, co nejdříve propojilo se svými systémy.

Přesto, že to není pro stát povinnost, myslím si, že oznámení národního eID schématu by měla Česká republika podat co nejdříve. Začít je možné s mojeID s tím, že je zbytečné čekat na elektronické občanky, které nebudou vydávány stejně dříve, než v létě 2018. A poté teprve začne plynout 18měsíční lhůta.

Blogpost_eIDAS

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..