Druhé drobné vítězství

Po „drobném“, ale o to důležitějším úterním vítězství za svobodný Internet v senátním Výboru pro hospodářství, dopravu a zemědělství přišel včera na řadu Výbor pro regionální rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Tentokrát jsme vyměnili mužstvo a svobodný Internet bez cenzury jsem za CZ.NIC hájil já a za Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) Josef Bouška. Ve Frýdlantském salonku, kde jednání probíhalo, s námi byla ještě Věra Průchová ze Seznam.cz, který nás v boji za svobodný Internet podporuje.

Před jedenáctou hodinou, kdy mělo začít projednávání zákona o hazardních hrách (odbornou terminologií senátního tisku č. 256), se sál zaplnil a z útržků diskuzí mezi senátory a jejich asistenty jsem slyšel, např. větu „Je tu i Seznam.cz a ten NIC, kteří přijdou s blokováním Internetu, což je silný argument.“. V rámci obecné rozpravy pak senátoři zmínili, že zaznamenali vaši aktivitu, kdy jim v rámci kampaně Přichází cenzor píšete! Díky moc za všechnu podporu, neboť je o nás slyšet čím dál více a náš hlas již nezapadá.

V průběhu vlastního jednání výboru se k návrhu zákona vyjadřovali jak jednotliví senátoři, tak Ministerstvo financí. Mnohá vystoupení byla poměrně emotivní, o jiném, která rozesmála sál, si můžete přečíst na Twitteru @prichazicenzor. Po svém vystoupení, kdy jsem přednesl hlavní argumenty proti blokování webů, považuji za náš společný úspěch to, že Ministerstvo financí ústy svého náměstka Ondřeje Závodského potvrdilo:

1. Regulace hazardních her se nevztahuje na aplikace pro mobilní telefony či tablety.
Pokud si zadáte na Google Play např. heslo „sportovní sázení„, nabídne se Vám přes 200 aplikací, z nichž mnohé umožňují vsadit si online. Právě „appky“ představují nejjednodušší a rozhodně ne nijak technicky složitou možnost, jak blokování webů obejít. Asi zde nemá cenu zdůrazňovat, že proti mobilním aplikacím blokování na úrovni DNS serverů nepomůže a zákon tak rozhodně nereaguje na technologické trendy, jak tvrdí Ministerstvo financí.

2. Žádné řešení pro blokování není 100% účinné.
Technicky je tento argument jasný, já bych se však na něj rád podíval z pohledu práva, kdy § 133 zákona o hazardních hrách neobsahuje jakékoliv zmocňovací ustanovení pro Ministerstvo financí vydat vyhlášku, která by stanovila konkrétní postupy (technologie) blokování.

Poskytovatelé připojení, mezi než, jak zdůraznil europoslanec Stanislav Polčák, patří rovněž řada měst a obcí, se tak dostávají do nezáviděníhodné situace. Na jedné straně musí pod pokutou až 1 000 000 Kč zajistit blokování webů (viz § 123, odst. 5 a 11), na druhé straně jim ministerstvo neříká, jak to mají dělat, ale připouští, že 100% účinná metoda neexistuje. Ve snaze dostát svým zákonným povinnostem by tak měl i malý poskytovatel vybudovat co nejúčinnější cenzurní řešení a doufat, že za pár let za ním nikdo nepřijde a neřekne – ty jsi řádně nezablokoval přístup k této hazardní stránce a tak ti dáme pokutu!

O tom, že ani předkladatel zákona neví, jak se má blokování provádět a poskytovatele vrhá do právní nejistoty bohužel svědčí další část vystoupení zástupce Ministerstva financí, kdy při jednání výboru uvedl, že bude možné blokovat např. stránky www.bet.cz. Ještě před dvěma měsíci však ministerstvo něco takového odmítalo, viz: „V současnosti je však jisté, že nezbytná blokace by měla co nejméně zasahovat do legálního obsahu daného webu (z čehož vyplývá, že se nepočítá se zablokováním celého serveru, resp. domény 2. řádu). Obecně lze tedy říci, že se bude blokovat od domény 3. řádu a níže.“

V souvislosti s náklady, které v případě schválení poskytovatelům Internetu vzniknou, bych rád doporučil alespoň k nahlédnutí tzv. RIA (Závěrečnou zprávu z hodnocení dopadů regulace). Přesto, že podle náměstka Závodského Úřad vlády tuto studii označil za „vzorovou“, já v ní nikde nenašel jakýkoliv dopad na ISP a o tom, jaké asociace a sdružení byly při zpracování tohoto dokumenty osloveny se každý z vás může přesvědčit na str. 69 a 70 na samém konci dokumentu.

Přesto, že nechci nijak hájit zájmy loterijních firem, nedá mi to nezmínit jeden z argumentů senátora Valenty, který poukázal na to, že ministerstvo navrhuje vyšší sazbou danit ruletu internetovou, než ruletu fyzickou a zástupce Ministerstva financí pak (za úsměvu na tváři mnoha lidí v sále) vysvětloval, že není ruleta jako ruleta. Myslím, že toto bohužel spolu s vynecháním internetových asociací při přípravě zákona jen ukazuje, jak vážně naše vláda podporu digitální ekonomiky a Internetu bere a jakou ji dává skutečnou podporu.

Výše zmíněné argumenty přispěly k tomu, že po dvou hodinách jednání a diskuzí nakonec Výbor pro regionální rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí k zákonu stanovisko nepřijal! Pro bylo 5 poslanců, zdrželo se pak 6. Jedná se tak již o druhý výbor Senátu, který projednávání zákona zkomplikoval. Před hlasováním dne 25. 5. nás čeká ještě jeden výbor a proto prosím – zachovejte nám podporu, pište svým senátorům, neboť je vidět, že vaše hlasy jsou slyšet! Čím více nás bude, tím větší šanci, že Senát zákon vrátí zpět do Poslanecké sněmovny, máme!

Autor:

Komentáře (4)

  1. J. říká:

    Existuje seznam senátorů, kteří se zúčastnili, případně i jak hlasovali?

  2. Aleš říká:

    1. Na Google Play není možné mít hazardní aplikace o reálné peníze. To zakazují podmínky. Takže v těch 200 aplikacích co píšete se jedná pouze o sázení virtuálních peněz.

    2. Ano zákon není napsaný zrovna nejlépe, ale takových všeobecných zákonů je spousta. Zdražení internetu už je jenom populismus a čekal bych od takové organizaci jako je NIC, že se bude chovat spíš nezávisle…než že si bude prosazovat svůj názor přes populistické řeči. Řeči „zdraží vám internet ! dělejte s tím něco!“ jsou na úrovní dávání koblih v metru od babiše…

    • Laďa říká:

      Re: Aleš ad 2. Z těch populistických 6 miliard bych rád 0,5 ‰. Dáte? Rád pošlu číslo účtu ;-)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..