Zlatý erb přispěl k rozšíření „šestky“ a DNSSEC v českých městech a obcích

Spolu s posledním únorovým dnem skončilo rovněž krajské hodnocení webových stránek měst a obcí, které se přihlásily do již 15. ročníku soutěže Zlatý erb. Na začátku ledna jsme na našem blogu psali o novince, kterou je hodnocení podpory DNSSEC a IPv6. Za CZ.NIC jsem měl tu čest zasednout v porotě a podílet se na hodnocení jednotlivých webů. Do krajských kol soutěže o nejlepší web samosprávy se přihlásilo celkem 84 měst a 131 obcí. Nyní se pojďme podívat, jak si zúčastnění v podpoře IPv6 a DNSSEC vedli a kdo získal zvláštní cenu CZ.NIC.

Jak se hodnotilo

V rámci nové kategorie Zlatého erbu, pojmenované „Podpora IPv6 a DNSSEC“, mohli v uplynulých krajských kolech jednotliví soutěžící získat maximálně 5 bodů. Jeden bod byl přidělen těm, kteří měli svoji doménu podepsánu prostřednictvím DNSSEC, další čtyři body bylo možno obdržet za podporu IPv6, kdy se zvlášť posuzovala podpora u web serveru, name serverů a e-mailových serverů. Za podporu u každého typu serverů získali soutěžící po bodu, přičemž bylo důležité mít nejen AAAA záznam, ale i fungující služby, tedy například u WWW úspěšnou odpověď přes HTTP protokol. Pokud některý ze soutěžících pak podporoval IPv6 jak u webového serveru, name serverů i poštovního serveru, získal zvláštní, bonusový bod. Stejné hodnocení a jeho váha pak bude použita i v začínajícím celostátním kole.

Pro dokreslení celkového obrázku o hodnocení Zlatého erbu je třeba si uvědomit, že kritérium „Podpora IPv6 a DNSSEC“ představuje v krajských kolech, stejně jako v kole národním, pouze jedno z kritérií. Mezi ta další patří např. zveřejňování tzv. povinných informací, vedení elektronické úřední desky, ovládání webu či jeho přístupnost pro zdravotně postižené a další kriteria.

Kdo vyhrál?

Z celkem 215 webů, které se zúčastnily krajských kol Zlatého erbu, získalo plný počet bodů celkem „sedm statečných“, z toho překvapivě 5 obcí (Čížkov, Petrovice, Podomí, Vranov nad Dyjí a Vranovice), jedna pražská městská část (Praha 19) a jen jedno město (Úštěk). Zvláštní uznání si pak zaslouží dvě obce z Jihomoravského kraje a to Vranov nad Dyjí a Vranovice, které měly podporu IPv6 zapnutou vedle web serveru rovněž na všech name a mail serverech. V případě Vranova se jednalo o celkem 3 name servery a 2 mail servery, u Vranovic pak dokonce 4 name servery a 7 mail serverů.

Na druhou nejvyšší příčku (tj. 4 body) pak dosáhlo rovněž 7 zástupců a to obce Bělušice, Skršín, Podkopná Lhota, Pustina a městské části Praha Dolní Počernice, Satalice a Vinoř. Podpora IPv6 u nich byla vynikající, bohužel však chybělo podepsání domény přes DNSSEC. Ve třech případech bylo důvodem to, že jejich registrátor toto zabezpečení webových stránek zatím nenabízí, ve třech případech pak tím, že obce svého registrátora o zapnutí této služby nepožádaly. Jedna obec (Pustina) pak má svoje stránky umístěny na doméně .info, kde je podpora DNSSEC opět především správnou volbou registrátora.

Do celostátního kola soutěže o nejlepší web města a obce nyní postoupí vítězové jednotlivých krajských kol. Jména celkových vítězů se pak dozvíme 8. dubna 2013 na konferenci ISSS (Internet ve státní správě a samosprávě) v Hradci Králové. Vzhledem k tomu, že podpora DNSSEC a IPv6 bude hodnocena i v celostátním kole, mají města a obce ještě čas své hodnocení zlepšit. Zatím nulové hodnocení za DNSSEC získalo 77 měst a obcí, které mají své stránky umístěny na doméně .cz, přičemž 71 % z nich má svoji doménu u registrátora, který DNSSEC podporuje. Do začátku dubna je ještě poměrně dost času a zavedení podpory DNSSEC je často otázkou 5 minut. V závěrečném celorepublikovém finiši se počítá každý bod a byla by škoda o tento snadno získatelný přijít.

Jak jsou na tom ostatní města a obce?

Při pohledu na celkové výsledky je potěšující, že jak podpora IPv6, tak DNSSEC je u přihlášených soutěžících mnohem vyšší, než u ostatních měst v České republice, tak i než je celorepublikový průměr. Svoji doménu mělo přes DNSSEC podepsáno 53 % měst a obcí, IPv6 pak na svém webovém serveru podporovalo 54 % přihlášených. Ještě vyšší byla podpora u name serverů (60 %). Potěšitelná je ve srovnání s republikovým průměrem i podpora u mail serverů (18 %).

Zlaty_erb

Jiří Průša

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..