Žadatelů o nové domény je téměř 1300 (a musí čekat)

Nedávno jsem v článku na Lupě popisoval problémy systému, který slouží pro příjem žádostí o nové domény. Systém byl odstaven a ICANN tehdy naznačoval, že jej opět uvede do provozu do 20. dubna. No a máme květen a systém pořad ještě neběží. Doba odstávky je už hodně dlouhá a zřejmě i ICANN přestalo bavit posílat téměř každý den v podstatě identické oznámení o tom, že na odstranění závady se intenzivně pracuje. Proto ve včerejší zprávičce přidal alespoň nějakou novinku. V systému TAS je registrováno 1268 uživatelů, což je značný nárůst od předchozího známého čísla z 25. března, kdy oznámil 839. Je vidět, že na poslední chvíli ještě hodně uživatelů přibylo. Toto číslo je již konečné, protože už není možné registrovat nové uživatele. Každý uživatel má (tedy měl a po odstávce ještě bude mít) právo požádat o 0-50 domén. Je třeba podotknout, že uživatel měl dopředu zaplatit 5000 USD za každou žádost, kterou měl v plánu podat. ICANN bohužel nezveřejnil, kolik takových „slotů“ bylo zaplaceno.

Dále se ICANN ve své zprávičce věnuje hlavnímu důvodu, proč byl systém odstaven. Někteří uživatelé mohli částečně vidět data jiných uživatelů. Konkrétně u cca 100 z nich mohl někdo cizí vidět uživatelská jména a jména souborů. Ve zprávičce bohužel chybí to hlavní, a to datum znovuspuštění TASu. Tak doufejme, že to již bude brzy a celý proces vzniku nových domén se opět rozběhne.

Každopádně jako předseda pracovní skupiny pro přípravu ccNSO meetingu v ICANNu jsem požádal zaměstnance ICANNu o prezentaci k tomuto tématu. Takže pokud budete mít zájem zúčastnit se pražského ICANN meetingu, můžete se o tomto problému dozvědět více.

Ondřej Filip

Autor:

Komentáře (2)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..