Aukce domén – měsíc po spuštění

První aukce CZ domén provozované sdružením CZ.NIC proběhly před více než měsícem, 16. května, pojďme si tedy společně ten první měsíc vyhodnotit a podívat se i na právě vyvíjené funkce, které aukce domén doplní v dohledné době.

Pojďme se nejdříve podívat na čísla, která se budou vztahovat k období od 16. května do 15. června 2024. Za tuto dobu prošlo aukcemi celkem 18 174 domén, z toho na 740 z nich byl učiněn alespoň 1 příhoz. V aukcích bylo pro dražitele atraktivních více než 4 % domén. V jednotlivých dnech toto číslo logicky kolísá (pohybovalo se typicky mezi 2 a 10 %, s mediánem 3,6 %). Zajímavý je i počet (a možná spíše podíl) domén, u kterých došlo k včasné úhradě částky za přednostní právo registrace domény, které je předmětem aukce. Takto uhrazeno bylo 684 domén, což je lehce přes 92 %, toto číslo se ještě o něco zvýší, protože u aukcí z posledních dní uvedeného období ještě běží lhůta pro zaplacení. Pro aukce, kterým tato lhůta již skončila, procento těch uhrazených přesahuje 95 %. S těmito čísly úzce souvisí i počty blokovaných dražitelů, kterých bylo za uvedené období celkem osm, pět z nich uhradilo všechny pokuty a vrátili se tak mezi dražitele, tři v době uzávěrky tohoto příspěvku zůstávají zablokováni a pokutu u nich budeme vymáhat.

Dalším krokem v procesu aukcí je registrace vydražené domény. Takových domén bylo 602, tedy více než 88 % z těch, co u nich bylo zaplaceno přednostní právo. Zde aktuálně těch lhůt běží ještě více než u plateb a dle statistik aukcí staršího data lze také předpokládat, že se toto procento přiblíží 95 %.

Aukcí se v uvedeném období zúčastnilo (alespoň jednou si přihodilo) 257 různých identit. Z toho jich bylo 247 (96,1 %) z České republiky, 10 (3.9 %) ze zahraničí (5 z Polska, 3 ze Slovenska a 2 z Estonska). Z celkového počtu bylo 210 (81,7 %) fyzických osob a 47 (18,3 %) osob právnických. A vysoký není jen počet různých dražitelů, ale i výherců. V prvním měsíci aukcí si doménu vydražilo přesně 200 různých dražitelů.

Z našich dat dále plyne, že nejvíce se draží na konci aukce a systém automatického prodlužování aukcí takto zafungoval u 387 aukcí, tedy více jak u poloviny ze všech aukcí, které měly aspoň 1 příhoz. Větší část (celkem 258) prodloužených aukcí končila do deseti minut po deváté večer, do 21:20 skončilo dalších 61 aukcí. Prodloužení nad 1 hodinu se týkalo jen devíti aukcí, z toho jedna skončila až ve 23:15, dvě několik minut před desátou hodinou večerní.

Na vítězství v aukci většinou stačila vyvolávací cena 100 Kč (400 ~ 54 % případů), průměrná cena pak byla první měsíc aukcí 1 170 Kč. S ohledem na nezaplacené aukce byla pak průměrná platba, která přišla na náš účet za vydražené přednostní právo registrace domény, ve výši 945 Kč. Nejdražší aukcí byla ta na doménu virtualnisidlo.cz s cenou 95 001 Kč, která však nebyla včas uhrazena. Nejdražší aukcí, která byla vydražena i zaplacena je praguecityline.cz s cenovkou 55 600 Kč.

Tolik základní set čísel, které tentokrát servíruji v blogpostu. Pracujeme ale na veřejných statistikách, takže již brzy budou data k dispozici kdykoliv, automatizovaně a bude jich více. V prvním měsíci fungování aukcí jsme se, zcela dle očekávání, věnovali optimalizaci zpracování aukcí v interních systémech (zejména zpracování plateb), ale také jsme vylepšili několik funkcí pro dražitele. Aktuálně pracujeme na větších změnách, se kterými vás mohu již nyní seznámit.

Do systému aukcí v těchto dnech zapracováváme možnost nastavit si svoje maximum (limit) předem i u aukcí, které proběhnou až v budoucnu. Systém bude fungovat tak, že v okamžik zahájení aukce porovná všechny nastavené limity a aukci zobrazí s optimální částkou pro dražitele s nejvyšším limitem, případně pro dražitele s limitem, který byl zadán dříve v případě jejich rovnosti. Aukce tak budou v některých případech začínat s nenulovou částkou. Věříme, že tato funkce ušetří dražitelům nějaký čas při aukcích. Obrazovku, jak bude nastavování limitu vypadat, předkládám.

Další, určitě ještě revolučnější změnou, kterou aktuálně implementujeme, je možnost zadat při aukci viditelný příhoz. Tuto možnost, stejně jako tu předchozí, přidáváme na základě přání dražitelů a tato by měla v určitých případech zrychlit průběh aukce. V systému i nadále ponecháváme možnost nastavení limitu (maxima), které slouží dražiteli jako automat, který mu doménu vydraží za optimální cenu pod nastaveným maximem. Opět přikládám obrazovku, která tuto změnu zohledňuje.

Třetí významnější změnou, kterou můžete již brzy očekávat, je změna zobrazení historie aukce, kde se nově snažíme lépe vysvětlit zejména automatické příhozy a zpřehledňujeme zobrazení příhozů celkově.

Nastavení limitu před aukcí a možnost zadat viditelný příhoz bude zapracováno do Provozního řádu a budeme jej dražitelům aktivně komunikovat ještě před spuštěním.

Tolik k prvnímu měsíci našich Aukcí domén, které otevřely cestu k uvolňovaným doménám širšímu spektru zájemců a byl tím splněn hlavní cíl této nové služby.

Autor:

Komentáře (5)

  1. J. Václavík říká:

    Chápu, že to tak píší či říkají všude možně, ale údaj „procento“ neexistuje. Údaj, který se uvádí v procentech, je podíl. Stejně tak je možné jej uvádět zlomkem. Tomu by pak zajisté nikdo neříkal procento, že. Navíc v textu je poprvé správně použit údaj podíl, i když jen v závorce. Zbytek jsou ta příšerná procenta. Tohle, bohužel, automat neopraví.

  2. J. Václavík říká:

    J. Václavík říká:
    19. 6. 2024 v 22:20

    píše, neříká

  3. Marty říká:

    J. Václavík: Slušné, slušné. Ale hajlovat si běžte spíš na Ústav pro jazyk český.

    NIC: Chápu, že tlačíte svůj autentizační nástroj pro vstup do aukce, ale nebylo by vhodnější nabídnout (nebo spíš jej nahradit za) Identitu Občana, která se díky bohu celkem prosadila u státních institucí?

    • J. Václavík říká:

      To je komentář pro autora pana Brůnu, který je pod článkem podepsán. Ústav pro jazyk český by nám mohl nanejvýš vysvětlit, jestli to, co jsem hodnotil je opravdu špatně a nebo ne a případně proč. Oni, předpokládám, budou větší odborníci, než já.

      Ale znovu připomínám, že je těžké některé konstrukce napsat dobře, když to všichni okolo říkají nebo píší špatně.

      Ale mít na webovce text uvozený „říká“ je špatně na 100%. Tam má být „napsal“.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..