CSIRT.CZ a Zlatý Erb. I letos jme se podíleli na hodnocení webů měst a obcí

I letos jsme se stali součástí soutěže Zlatý Erb, kde jsme se podíleli na spolupráci v oblasti bezpečnosti webových aplikací soutěžících. V tomto ročníku jsme hodnotili nejen obce s rozšířenou působností, ale také obce s nerozšířenou působností, kde jsme prováděli testy dle metodiky, kterou vypracovali pořadatelé soutěže Zlatý Erb ze svých a našich poznámek z minulého ročníku. Organizátoři letos brali bezpečnost webových aplikací ještě vážnějí , což se promítlo také do názvu soutěže – „Ročník kybernetické bezpečnosti“. Za tým CSIRT.CZ můžu říct, že jsme rádi, že jsme se i tentokrát mohli podílet na hodnocení a být součástí dalšího ročníku Zlatého Erbu.

Krátké vlny: O děravém bruselském příběhu

Ve dnech 7. a 8. června 2024 proběhly volby do Evropského parlamentu, výsledky, vítěze i poražené již známe, analytici a političtí komentátoři už rozebrali silné a slabé stránky kampaně a nyní čekáme na podobu nové Evropské komise. Ale jak se změní život nových evroposlanců, umí si představit, co je v Bruselu/Štrasburku čeká? Česká televize naštěstí zařadila do svého programu koprodukční seriál Parlament, který (až děsivě) realisticky a přitom (až děsivě) vtipně popisuje fungování Evropského parlamentu. Příběh je jednoduchý – hlavní hrdina Samy Kantor začíná pracovat jako asistent francouzského evroposlance hned po Brexitu. Nezná procedury, nezná pravomoci, ale shodou náhod a politických intrik se stane hrdinou pozměňovacího návrhu k zákazu finningu.

ON-LINE ZOO A SVĚTLUŠKA: Příběh Inovativního Vzdělávacího Projektu

Projekt ON-LINE ZOO a Světluška začal jako iniciativa zaměřená na zlepšení kybernetické bezpečnosti u dětí se zrakovým postižením v rámci projektu Safer Internet Centrum Česká republika.

Safer Internet Centrum na Filmovém festivalu pro děti a mládež ve Zlíně

Filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně není jen největší a nejstarší akcí svého druhu na světě, ale v rámci doprovodného programu také již tradičně poskytuje významný prostor pro vzdělávání, prevenci a odborné semináře.

Krátké vlny: Návrh kyberzákona před branami vlády

Červen rozrazil dveře a státní správa nasazuje vyšší rychlost ve snaze urvat KPI za druhý kvartál. A tak Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost („NÚKIB“) poslal Legislativní radě vlády („LRV“) upravenou verzi nového zákona o kybernetické bezpečnosti a čeká na jeho posouzení. Slovutní členové „legislativky“ budou určitě potěšeni vyšší úrovní legislativního textu (běžný uživatel však zapláče nad složitostí některých paragrafů) a NÚKIB si věcně stojí za svým návrhem. K nové verzi úřad připravil přehledný souhrn změn. Jedná se zejména o: