QaA: Projekt Datovka očima vývojářů

Projekt Datovka, multiplatformní desktopová a mobilní aplikace pro přístup k datovým schránkám a k trvalému uchovávání datových zpráv v lokální databázi, přechází v těchto dnech na novou verzi. Proto jsem vývojářům tohoto významného projektu sdružení CZ.NIC položil několik otázek, které možná napadají i uživatele.

Proč vlastně Datovka existuje?
V roce 2009 byl spuštěn Informační systém datových schránek (ISDS). Stát začal provozovat webový portál, pomocí kterého je možné k datovým schránkám přistupovat. Chyběl však dostupný klient pro běžné uživatele, kterým by usnadňoval práci se schránkami – něco jako jsou aplikace pro práci s e-maily. CZ.NIC pracuje na různých projektech prospěšných pro internetové uživatele v Česku. Proto jsme se rozhodli zkusit tuto mezeru zaplnit. Tak vznikl projekt Datovka.

Původní záměr byl vytvořit aplikaci pro desktop, která by umožňovala udržovat lokální kopie datových zpráv. Datové zprávy se totiž ze serveru ISDS, pokud nemáte aktivovanou službu Datový trezor, po 90 dnech mažou.

Časem s rostoucím výkonem a popularitou mobilních zařízení vznikla i mobilní Datovka. Mobilní aplikace byly nejdříve jednoduché a sloužily spíše k rychlé kontrole obsahu datové schránky, nedovolovaly například odesílat datové zprávy.

Původně byly všechny varianty napsané v odlišných jazycích, Datovka pro desktop byla napsána v Pythonu, klient pro iOS v Objective-C, varianta pro Android v Javě, klient pro webOS v Javascriptu a CSS. Dnes využívají všechny varianty Datovek multiplatformní framework Qt.

Jak je velký autorský tým?
Není velký. Velikost týmu byla většinu doby dva úvazky a nikdy nepřekročila tři osoby.

Kdo vývoj a provoz tohoto projektu platí?
CZ.NIC dotuje vývoj a údržbu z prodeje domén a dalších komerčních služeb. Občas jsme uvažovali, zda aplikaci převést na výhradně placený model nebo mít základní variantu zdarma a druhou placenou s přidanými funkcemi. Zatím jsme nepřišli na způsob, jak identifikovat nebo oddělit „prémiové“ funkce. Další podstatný důvod proti dvěma uvedeným variantám je složitější udržování vývoje než když existuje jedna varianta. Stále tedy platí, že aplikace je a bude zdarma.

Jak je možné se do Datovky přihlašovat?
Základní je jméno a heslo, které uživatel dostane na Czech POINTu nebo je získá s pomocí identity občana z webového rozhraní ISDS. Druhou metodou je Mobilní klíč eGovernmentu, ten ale používá méně lidí a navíc mívá občas své problémy. Dalšími možnostmi jsou přihlášení pomocí ověřovací SMS, klientským certifikátem nebo bezpečnostním kódem. Tyto možnosti ale z naší zkušenosti nebyly nikdy hojně využívané.

K používání jména a hesla doplňme, že si uvědomujeme, že to z pohledu bezpečnosti není ideální řešení, protože chybí druhý faktor ověření. Jiné možnosti přihlašování v současné době ISDS aplikacím třetích stran neumožňuje.

Pojďme k nové verzi mobilní aplikace, kterou jste teď v listopadu uvolnili. Jaké jsou hlavní novinky?
Především je to nové uživatelské rozhraní, které jsme chtěli zjednodušit a zpřehlednit. Snažili jsme se pokud možno přiblížit ostatním aplikacím, co se týká vzhledu a způsobu ovládání. Také jsme přidali podporu pro tmavý vzhled aplikace. Další podstatnou novinkou jsou velkoobjemové datové zprávy, které mají být spuštěny v produkčním prostředí ISDS příští rok. ISDS má umožňovat přenos datových zpráv až do velikosti 100 MB a podporu pro komprimované ZIP archivy v příloze zprávy. Na tyto novinky jsme aplikaci již připravili. Také je nachystaná sdílená práce s tagy v Datovce pro desktop, kde bude možné sdílet tagy s ostatními uživateli.

Jaké další funkce Datovka nabízí?
V Datovce máme různé další užitečné funkce jako je třeba možnost napsat krátkou textovou zprávu přímo v aplikaci a rovnou jí připojit jako PDF soubor do nově vznikající zprávy. Dále je možné posílat elektronická podání s požadavky na různé elektronické výpisy Ministerstva vnitra a Správy základních registrů. Funkcí, které obě verze aplikace Datovka nabízí, je celá řada a lze se o nich dozvědět více na stránkách projektu.

Myslíme si, že nejdůležitější vlastností aplikace je trvalé uchovávání lokální kopie zpráv a doručenek. Veškerá data jsou uložena lokálně. Další důležitou vlastností je, že počet schránek v aplikaci není omezený a uživatelé mezi nimi mohou rychle přepínat.

Víte kolik uživatelů aplikaci používá?
Dnes používá mobilní aplikaci víc než 105 tisíc uživatelů. Počet uživatelů desktopové Datovky odhadnout nedokážeme, ale jsme přesvědčeni, že jich nebude málo. Chtěli bychom do aplikací přidat funkci, která nám dovolí zpřesnit statistiku o tom, kolik máme skutečně aktivních uživatelů a které funkcionality jsou nejvíce využívané, abychom vývoj směrovali správným směrem. S pozitivními ohlasy se nám totiž ozývá poměrné málo lidí, takže nevíme, co ta mlčící většina.

Vraťme se ještě k designu aplikace. Proč vypadá rozhraní tak, jak vypadá? Narážím na to, že v Google Play i Apple Store je hodně negativních recenzí.
Vysvětlení je prosté. Abychom nemuseli udržovat aplikace v několika různých jazycích, jak tomu bylo na začátku projektu, rozhodli jsme se použít framework Qt, který poskytuje podporu pro všechny naše cílové platformy. Qt nám dovoluje sdílet podstatnou část kódu mezi desktopovou a mobilní aplikací. Na druhou stranu jsme pak omezeni tím, co Qt umožňuje. Na udržování nativních aplikací, které by zcela zapadaly do cílových zařízení, by byl potřeba početnější tým lidí. Jsme rádi, že nám Qt pomohlo vytvořit jednou vývojovou větví mobilní aplikaci, která běží na Androidu i iOS, i když nemusí být v některých ohledech na dané platformě úplně nativní. Kód pro Android a iOS je až na drobné odchylky totožný.

Víme, že existují i jiné frameworky, které slibují bezproblémovou podporu cílových platforem. Naše zkušenost nám ale ukazuje, že při používání každého takového nástroje časem narazíte na jeho limity a budete muset začít dělat kompromisy.

A co ty negativní recenze?
Ty nás jako vývojáře dost mrzí. Občas to jsou vyloženě hejty. Někdy ani není zřejmé, jestli to psal rozhořčený uživatel aplikace nebo jestli je to někdo, kdo chce trolit. Recenze čteme a řešíme je, pokud je co řešit.
Recenzí, které popisují chybu, požadují novou funkcionalitu nebo popisují požadovanou změnu, je totiž v porovnání s ostatními málo. Větší část recenzí totiž kritizuje datové schránky jako celek – někteří lidé si to neuvědomují nebo se jim nelíbí princip, jak fungují. Jindy nás uživatelé kritizují a současně házejí do jednoho pytle se státem, protože si mylně myslí, že jsme za ISDS zodpovědní.

Přitom je to úplně jinak – stát žádnou mobilní nebo desktopovou aplikaci od spuštění systému datových schránek nevytvořil. CZ.NIC vyvíjí aplikaci dobrovolně a nezištně. To svým způsobem vytváří zvláštní situaci. Vytváříme open-source aplikaci, na kterou, abychom ji mohli distribuovat uživatelům v přijatelné formě (pomocí Apple Store nebo jako podepsaný instalátor pro Windows), musíme pravidelně vynakládat finanční prostředky na udržování certifikátů nebo možnost používat některé vývojářské nástroje. Také musíme udržovat hardware speciálně určený pro vývoj a testování této aplikace.

V aplikaci není reklama, ani jiná skrytá funkcionalita, která by se snažila uživatele monetizovat. Datovka je opravdu zdarma. Pro potvrzení „nezávadnosti“ je navíc Datovka publikována v režimu open-source – stejně jako řada dalších světově úspěšných softwarových aplikací (například e-mailový klient Thunderbird). Každý programátor se může podívat do kódu a ověřit si, jak je aplikace naprogramovaná nebo odkud a kam posílá data.

Ze začátku jsme měli možná přehnanou představu, že se nám díky open-source modelu podaří přilákat vývojáře, kteří přispějí do aplikace kusy svého kódu. Tato představa ale bohužel zůstala z velké části nenaplněna. Přispěvatelů kódu mimo CZ.NIC je velmi málo.

A neodrazují vás ty hejty? Hodnocení na Google Play je jen 2,4 a na Apple Store 2 hvězdičky z 5 možných.
Část kritiky za uživatelské rozhraní je oprávněná – myslíme ty stesky, že aplikace vypadá spíš technicistně a zdaleka se neblíží těm hezkým masově používaným apkám jako Spotify, Instagram a podobně. Už jsme vysvětlovali, že jsme omezeni používanými nástroji. Bez Qt bychom nedokázali aplikaci vyvíjet v tak úzkém týmu.

Ale ty velmi negativní místy až předpojaté reakce v recenzích nás hodně mrzí. Každý si může zjistit, kdo jsme a jaká je realita. Že nejsme stát, že jsme od něj nedostali na tento projekt žádnou dotaci ani jiné platby. Aplikace je zdarma a její použití je zcela dobrovolné. Neobtěžuje reklamou, nákupy v aplikaci ani ničím jiným. Je to přeci jako s každou jinou apkou – pokud mi nevyhovuje, odinstaluji ji a nepoužívám. Datovka nemá žádný monopol.

Hodně stížností je na nemožnost použít pro přihlašování k ISDS přihlašovací metody NIA. Proč tohle nefunguje?
Na tuto otázku odpovídáme hodně často a bohužel zatím stále stejně. Rádi bychom možnost přihlašování přes NIA (Národní bod pro identifikaci a autentizaci) zahrnuli do našich aplikací, ale systém ISDS (tedy stát) nám to neumožňuje. Pořád chybí API a podpora ze strany provozovatele ISDS pro aplikace třetích stran. Již dlouho jsme provozovatele ISDS o tuto funkcionalitu žádali. Jejich obvyklá reakce bývá, že to mají v plánu v budoucnu. Bohužel, pokud to ISDS nenabízí, my to do aplikace nedostaneme. V Provozním řádu ISDS je uvedeno, že přihlášení identitou občana je možné jen v prostředí Klientského portálu ISDS (www.mojedatovaschranka.cz).

A bude Datovka zdarma i nadále?
O zpoplatnění teď neuvažujeme. Když jsme to diskutovali ve větší skupince uživatelů, neshodli jsme se na částce, za kterou by Datovka měla být. Připomeňme myšlenku z doby založení projektu – je to aplikace, která by chyběla, nikdo (ani stát) něco podobného nevyvíjí. Stále chceme pomáhat lidem, zjednodušit jim práci s datovými schránkami.

Zde je správné připomenout, že nám můžou uživatelé na vývoj a rozvoj projektu přispět darem. Předpokládáme, že přispějí především firemní uživatelé a profese, kde Datovku používají jako důležitou součást své činnosti, například advokátní kanceláře, účetní firmy a daňoví poradci. Libovolnou částku je možné poslat přes platební bránu platební kartou nebo případně převodem. Není problém k daru vystavit potvrzení o daru nebo v případě většího příspěvku darovací smlouvu. Odkaz na platební bránu je na stránce www.datovka.cz.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..