Návody na internetu, (nejen kuchařka) sebepoškozování u dětí

Sebepoškozování u dětí může být spojováno s různými faktory, včetně kyberšikany, závislosti na internetu a online problematického chování, jako je například posílání nahých fotografií (tzv. „sexting“). Všechny tyto aktivity mohou způsobit duševní stres a negativně ovlivnit dětskou psychiku, což nakonec může vést i k sebepoškozování, případně jiným závažným problémům s duševním zdravím.

Na internetu bohužel existují webové stránky a online komunitní platformy, kde mohou děti (a další lidé) najít návody či podněty k tomu, jak si ublížit. Stránky mohou obsahovat podrobné návody a techniky, včetně informací o tom, jak správně provádět řezy, škrábání nebo jiné formy sebepoškozování. Mohou se tam objevit i komentáře a příspěvky od lidí, kteří povzbuzují k sebepoškozování nebo dokonce k sebevraždě. Toto může posílit negativní myšlenky a chování u některých jedinců. Samozřejmě na těchto stránkách nalezneme i mýty a dezinformace o sebepoškozování, což může ovlivnit nesprávné chápání těchto problémů.

Tyto materiály mohou být nebezpečné a mohou negativně ovlivnit duševní zdraví a bezpečnost těch, kteří se snaží najít pomoc nebo řešení svých emocionálních problémů online.

I takové hlášení řeší linka STOPonline.cz a snaží se co nejrychleji takový obsah z prostředí internetu odstranit, aby minimalizovala jeho následky. Ve spolupráci s českými poskytovateli připojení k internetu se nám to daří velmi rychle a jsme rádi i za to, když je nám takový obsah nahlášen. Zabýváme se především obsahem na internetu, který zobrazuje zneužívání dětí či dětskou nahotu, ale tato problematika s tím velmi úzce souvisí.

Je důležité brát tuto problematiku vážně a jednat rychle. Pokud narazíte na takový obsah nebo máte podezření, že někdo, koho znáte, může být vystaven takovým materiálům, neváhejte se obrátit na linku STOPonline.cz.

Je důležité, aby rodiče, opatrovníci nebo vychovatelé byli pozorní a všímali si online aktivit dětí. I tím mohou přispět k vytvoření bezpečného internetového prostředí. Zde uvádím několik kroků, které můžete podniknout:

1. Monitorování online aktivit: sledujte, co vaše dítě dělá online, a snažte se být obezřetní ohledně webových stránek, které navštěvuje.

2. Otevřená komunikace: udržujte otevřenou a důvěryhodnou komunikaci s vašimi dětmi. Ptejte se na jejich online zkušenosti, ať už jsou pozitivní nebo negativní.

3. Vytvoření bezpečných pravidel: nastavte pravidla pro používání internetu, včetně toho, jaké webové stránky mohou navštěvovat. Dětem vysvětlete rizika, která online prostředí přináší.

4. Vzdělávání: učte své děti, jak rozpoznat nebezpečné nebo nevhodné obsahy a jak hledat pomoc, když narazí na problematický obsah.

5. Blokování a filtrace: můžete použít rodinné filtry a software na sledování online aktivit, které mohou blokovat přístup k nevhodným webovým stránkám.

6. Hledání profesionální pomoci: pokud máte obavy ohledně duševního zdraví vašeho dítěte, vyhledejte odbornou pomoc od psychologa nebo psychiatra, kteří mají zkušenosti s prací s dětmi a mládeží.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..