Ohlédnutí za ISSS 2023

V půlce května se v Hradci Králové konala Konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS), výstavní bárka českého e-governmentu a snahy o něj. A sdružení CZ.NIC, dlouholetý partner veřejné správy, u toho nemohlo chybět.

Byl jsem rád, že jsem v rámci své prezentace mohl seznámit účastníky s aktuálním stavem pilotování nové peněženky Evropské digitální identity (tzv. EUDI Wallet).

Technickou specifikaci řešení EUDI Wallet připravují zástupci členských států v rámci eIDAS expertní skupiny a výstupy jsou transparentně publikovány na GitHubu. Verze 1.1.0, která byla publikována v dubnu tohoto roku už rozpracovává některé uživatelské scénáře například „eŘidičák“.

Druhým streamem aktivit na evropské úrovni je příprava referenční implementace, kterou financuje Evropská komise a která bude po svém dokončení k dispozici členským státům. Pro zpracování referenční implementace bylo vybráno konsorcium Netcompany-Intrasoft a Scytáles, které by mělo dodat první funkční verzi v červnu tohoto roku.

Sdružení CZ.NIC se stalo součástí jednoho z vítězných konsorcií, které mají připravit pilotní projekty a otestovat tak celý ekosystém referenční implementace „peněženky“ na vybraných případech užití. V  případě našeho konzorcia se jedná o testování cestovních dokladů a prokazování totožnosti právnických osob. Dalšími případy užití ostatních konsorcií jsou například platby, „eŘidičák“, „eRecept“, doklady o vzdělání nebo třeba sociální a zdravotní pojištění.

V blízké budoucnosti chceme umožnit ověřeným uživatelům MojeID propojit si svůj účet s nově vznikající peněženkou a inicializovat ji ověřenými údaji z MojeID na základě jejich dobrovolného souhlasu. I když si produkční fáze peněženky Evropské digitální identity je ještvítězně daleko a finální způsob technického řešení se ještě může lišit, věřím, že pro uživatele služby MojeID bude přínosem vyzkoušet si fungování celounijní služby na vybraných případech užití v rámcí pilotních projektů.

Služba MojeID tím vlastně pokračuje v nastolené cestě nejuniverzálnějšího a nejmodernějšího identitního prostředku, když už nyní jako jediná nabízí možnost použití v komerční sféře, veřejných službách u nás a zároveň v ostatních zemích EU. Český uživatel může prostřednictvím národních portálů ve 23 zemích EU, resp. EHS, využívat veřejné služby v těchto zemích, aniž by musel absolvovat nějaké další dodatečné ověření. Přeshraniční přihlašování je už nyní realitou a pro maximální uživatelskou spokojenost zbývá už jen digitalizovat co nejvíce služeb. A s jejich propagací jsme opět připraveni pomoci.

Autor:

Komentáře (1)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..