Jak s mojeID zvýšit účast v nadcházejících volbách?

Volby do Poslanecké sněmovny, naplánované na 8. a 9. října, se nezadržitelně blíží, a jak už je zvykem, mnoho lidí řeší, jak to udělat, když se v tyto dny zrovna nebudou nacházet na místě svého trvalého bydliště. Někteří to bohužel vzdají a rozhodnou se na demokratickém procesu výběru svých zástupců nepodílet. Ti zodpovědnější využijí možnosti vyřídit si voličský průkaz a hlasovat tak na tom místě, kde se například zrovna nacházejí. Jenže jak to zařídit? Kde začít?

Za tímto účelem již před mnoha lety spustila nezisková organizace Hlídač státu webovou stránku, která uživatele celým procesem vytvoření žádosti o voličský průkaz provede. Výsledkem procesu je PDF dokument se žádostí, který je třeba doručit některým z možný způsobů na příslušný úřad. Pro vytvoření PDF dokumentu je třeba vyplnit několik údajů o sobě – jméno, příjmení, datum narození, adresu trvalého bydliště, telefonní číslo a adresu, kam se má průkaz doručit.

No jo, ale kdo má pořád tyto údaje vyplňovat? Neříkali náhodou propagátoři digitální identity, že pokud jí budete mít, tak skončí opakované vyplňování stejných údajů do webových formulářů? Je to přesně tak. I tento webový formulář je ideální kandidát na propojení s nějakým systémem digitální identity. Je nicméně nutné každý takový formulář o tuto možnost rozšířit. Celá webová aplikace pro žádost o voličský průkaz je k dispozici ve formě zdrojových kódů na Githubu a tak netrvalo dlouho a připravili jsme úpravu, která zajistí propojení tohoto formuláře se službou digitální identity mojeID.

Nyní je tedy možné, pokud jste držitelem účtu mojeID, na dvě kliknutí (pokud jste už v mojeID přihlášeni) celý formulář velice rychle vyplnit. Ušetří to možná jen pár minut, ale kdoví, třeba právě toto bude v rozhodování uživatele klíčové při váhání, jestli si voličský průkaz pořídit nebo ne.

A to není všechno. Pokud máte mojeID účet propojen na systémy veřejné správy, můžete si zřídit datovou schránku a poslat na úřad PDF s žádostí elektronicky bez toho, abyste se zvedli od počítače. Stačí se s mojeID přihlásit do portálu datových schránek (zvolte přesměrování na portál eIdentita.cz) a pokud datovou schránku nemáte, tak vám bude nabídnuto její zřízení. Cílovou datovou schránku příslušného úřadu najdete ve vygenerovaném PDF. Toto PDF pak vložíte jako přílohu do zprávy zaslané prostřednictvím systému datových schránek. Nemáte ještě v mojeID účtu aktivován přístup na systémy veřejné správy? Tak zde je jednoduchý návod, jak toho docílit.

Možná vás napade: co když mám digitální identitu od státu (NIA-ID, mobilní klíč, eObčanku)? Nebo kartu I.CA nebo případně bankovní identitu? Nemohlo by se do formuláře implementovat i jejich použití? Bohužel ne a má to celkem jasné důvody. Celá aplikace je totiž napsaná v Javascriptu a běží lokálně v prohlížeči každého uživatele, který jí spustí. Důvod je ten, že díky tomuto řešení nedochází k žádnému zasílání osobních údajů na vzdálený server a uživatel tak nemusí mít o svoje osobní údaje strach. Pro systém digitální identity je toto nicméně komplikace. Vyžaduje to podporu technologií, které integraci do takové klientské aplikace umožní, jako je OpenID Connect, který ale není podporován u prostředků státu. Co je ale horší, zároveň se musí jednat o otevřený systém digitální identity, který nebrání vstupu jakéhokoliv poskytovatele online služeb. Tím poskytovatelem služeb, který chce digitální identitu pro své potřeby využít, je v tomto specifickém případě totiž de fakto prohlížeč každého uživatele, který vůči systému digitální identity vystupuje anonymně. Pro ostatní systémy digitální identity je toto konečná. Né tak pro mojeID. Otevřeností a podporou moderních technologií mojeID umožňuje pouhým přidáním pár řádků do webové stránky tuto stránku rozšířit o předvyplnění údajů z mojeID. Zájemci o podobnou integraci mojeID do svých formulářů najdou více informací v dokumentaci.

Pevně doufám, že pokud jste doposud s účastí ve volbách váhali kvůli tomu, kde zrovna budete, tak že již neváháte a využijete možnosti požádat o voličský průkaz. Průkazy se začnou vydávat až 23. září, takže ještě nemusíte chvátat, ale jak se říká: co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek. Pokud máte mojeID, doufáme, že vám to cestu k voličskému průkazu alespoň trochu usnadní. No a pokud mojeID nemáte, třeba vás popsaná unikátnost služby mojeID přesvědčí o tom, že stojí za to si ho pořídit, klidně s využitím ostatních digitálních identit.

Autor:

Komentáře (5)

  1. Petr Pavlíček říká:

    Pěkné. Tedy až na ten copyright v patičce. Pan „hlídačstátu“ Bláha si původně slovenský kód prostě přivlastnil a ten dnes vydává za produkt svého projektu. Původní autorství Ĺudovíta Scholtze je zcela potlačeno a není nikde viditelně zmíněno.

  2. Zdeněk Sobotka říká:

    „Pokud máte mojeID účet propojen na systémy veřejné správy, můžete si zřídit datovou schránku.“

    Zde je třeba dodat, že na aktivní datovou schranku se váže povinnost ji kontrolovat. A to asi né každý zrovna chce, zvláště když není člověk právnický subjekt, že by do ní koukal často. Pak se může lehce stát, že příjde třeba pokuta (například za parkování na nesprávném místě), a následné poplatky z prodlení za její nezaplacení.

    • Petr Peterka říká:

      Ale lze si nastavit upozorneni do e-mailove schranky o nove zprave v datovce. Doporucuji, usetri to nervy i cas.

  3. Josef říká:

    Chybička se vloudila

    „Tím poskytovatelem služeb, který chce digitální identitu pro své potřeby vyžít, je—“

    Dík za pěkný článek, ale nechci datovou schránku, jak postupovat?

    • Jaromír Talíř říká:

      Díky za upozornění, opraveno. Postup je detailně popsán na hlavní stránce webu. Pokud nechcete datovou schránku, můžete žádost vytisknout, podepsat úředně ověřeným podpisem a poslat poštou. To nicméně bylo možné do 1.10. Teď už jedině do 6.10 doběhnout na příslušný úřad a podat žádost osobně.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..