Akademie CZ.NIC slaví desáté narozeniny

Na začátku dubna tomu bylo deset let, kdy se po českém Internetu rozlétla zpráva, že správce české národní domény otevřel vlastní vzdělávací centrum – Akademii CZ.NIC. Za tu dobu se stihla dostat do povědomí odborné veřejnosti, na její služby se obrací soukromé i veřejné instituce včetně škol, hostí tuzemské i mezinárodní organizace, má tři pobočky (Praha, Brno, Ostrava) a v prosinci jí pravidelně navštěvuje Mikuláš, čert a anděl.

Psal se rok 2008, kdy se sdružení CZ.NIC rozhodlo, že v rámci svých osvětově vzdělávacích aktivit zřídí výukové středisko. V Čechách bylo tehdy totiž málo míst, kde by mohli zájemci získat nejnovější a relevantní informace ze světa specifických internetových technologií a infrastruktury a zároveň si je vyzkoušet v praxi. Do konce roku se povedlo zrekonstruovat a vybavit prostory v Americké ulici, kde tehdy sídlilo i sdružení CZ.NIC, a mohly tak proběhnout neveřejné zkušební kurzy pro členy a registrátory. O několik měsíců později byl připravený oficiální program na první období.

Kurz sem, kurz tam

První kurz, ENUM v praxi, se uskutečnil 21. května 2009 a měl pět účastníků. Během existence akademie prošlo jejími dveřmi přes 5 000 posluchačů, kteří navštívili více než 450 kurzů. Pokud bychom měli vypíchnout ty, o které byl nebo je největší zájem, tak se jedná o Implementaci IPv6, Git – univerzální verzovací systém a Počítačovou bezpečnost prakticky. Zajímavostí je, že se dodnes vyučují tři z původních sedmi kurzů, jsou to DNSSEC – zabezpečení DNS, Principy a správa DNS a Směrovací protokol BGP. Nabídka kurzů je pravidelně obměňována a tak je stále z čeho vybírat. Posuďte sami, aktuální přehled je k nalezení na webových stránkách.

Jak plynul čas, ukázalo se, že by byl zájem o modifikace našich kurzů. V roce 2012 tedy přibyly školení na míru, která od začátku využívaly jak komerční subjekty, tak i veřejná správa. Zájemcům se upraví program dle jejich potřeb; může se jednat nejen o zkrácení nebo naopak rozšíření tématu, ale také o případnou kombinaci více témat. Tyto skupiny jsme schopni vyškolit nejen v naší pražské učebně, ale i přímo u nich. V tomto směru je nejčastěji poptávaným kurzem Git – univerzální verzovací systém.

Od začátku nezapomínáme ani na školy a rádi za nimi vyrážíme tam, kde mají zájem. Na přednáškách týkajících se DNS, Internetu a internetové bezpečnosti bylo dosud proškoleno přes 4 500 žáků základních škol a studentů středních a vysokých škol a univerzit. Pro studenty zároveň platí, že u nás mají na všechny pořádané kurzy slevu.

Další rozšíření výuky nastalo v roce 2014, kdy akademie zavedla e-learning. První e-kurz byl věnovaný protokolům TCP/IP. V současné době mohou zájemci absolvovat pět e-kurzů.

Škatula, škatula, hejbejte se
Během těch deseti let jsme zažili i změny, které se netýkaly výuky, ale provozu. Se začátkem školního roku v září 2013 byla zřízená pobočka Akademie CZ.NIC v Brně. Tím to ale neskončilo a na podzim roku 2014 se otevřela, ve spolupráci s Fakultou elektrotechniky a informatiky na Vysoké škole báňské, nová pobočka v Ostravě. Obě nabízejí stejný program jako v Praze, ale jsou dostupnější pro posluchače z Moravy a Slezska, potažmo ze Slovenska.

Pražská akademická centrála zároveň změnila dvakrát své působiště. Poprvé v roce 2015, když se stěhoval celý CZ.NIC do Milešovské ulice a po druhé v minulém roce, kdy jsme se s akademií přesunuli na Olšanské náměstí.

Host do domu…
Akademie dlouhodobě hostí akce českých i zahraničních organizací, které se podílí na rozšiřování IT znalostí nebo na rozvoji internetové infrastruktury.

Z těch zahraničních u nás proběhlo například setkání pracovní skupiny Euro ISPA, CENTR, IPv6 Hackers Meeting, cvičení Cyber Europe nebo kurzy RIPE NCC. Z těch českých se jedná například o hostování kurzů programování PyLadies, Czechitas, VISK, dále také workshopů pro technické dokumentaristy, Turris Hackathon nebo se zde koná již dva roky dětský Kybertábor.

Bez lidí by to nešlo a jedno přání k tomu
Aby se všechny výše zmíněné aktivity mohly uskutečnit, musel je někdo vymyslet, navrhnout, realizovat a odškolit. Ráda bych proto nejmenovitě vyzdvihla všechny, kteří se na tom podíleli nebo dosud podílí. Počínaje lektory a konče celým týmem Akademie CZ.NIC, který se stará, aby vše šlapalo jako hodinky.
A na závěr narozeninové přání. Hodně spokojených posluchačů, nových kurzů, akcí a stále tak nadšených lektorů. Deset let Akademie CZ.NIC je za námi, tak ať je těch dalších deset stejně inspirativních a pestrých!

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..