O zkušenosti se Safer Internetem jsme se podělili s kolegy z Bosny a Hercegoviny

V březnu navštívila naše sdružení delegace expertů z pěti různých organizací v Bosně a Hercegovině zaměřených na bezpečnost dětí na Internetu a ochranu osobních dat.

Účastníci se věnovali především aktivitám v projektu Safer Internet, na kterém se CZ.NIC podílí již čtvrtým rokem. Od letošního roku dokonce vystupujeme v roli koordinátora a společně s Linkou bezpečí pracujeme na ochraně dětí v kyberprostoru a včasném řešení problémů spojených s kyberšikanou, kybergroomingem, kyberstalkingem a jinými tématy tohoto druhu.

Kolegové z Bosny a Hercegoviny navštívili i prostory Linky bezpečí, kde její pracovníci vysvětlili (především zástupcům organizace IFS-EMMAUS) chod linky a s jakými případy se z oblasti kyberšikany nejčastěji setkávají a jak je řeší.

Organizace IFS-EMMAUS byla v Sarajevu založena původně za účelem pomoci obětem války, ale nyní se chystá více zaměřit na pomoc dětem v oblasti kyberbezpečnosti. V nejbližší době plánují zřídit linku pomoci, proto exkurzi u Linky bezpečí vnímali jako velice pozitivní a cenný přínos.

Elma Zahirovic z IFS-EMMAUS se k návštěvě vyjádřila slovy: „Studijní návštěva nám umožnila získat mnoho nových, užitečných informací, které nám lépe poslouží při provozu našeho informačního centra a linky pomoci, ale i k lepšímu shromažďování a vyhodnocování dat získaných právě prostřednictvím helpline i hotline. Jsme opravdu vděční, že jste se s námi podělili o své zkušenosti a poskytli nám praktické příklady z praxe.“

Bezpečnostní specialisty z Bosny a Hercegoviny zaujal i náš seriál „Jak na Internet“ a s ním související knihy „Jak na Internet“ a „Jak na Internet – bezpečně“. Dále je oslovilo bezpečnostní pexeso, které je dostupné i v anglické verzi a v budoucnu by se mohlo dočkat lokalizace do bosenštiny.

Skutečnost, že si zástupci z Bosny a Hercegoviny vybrali právě Českou republiku, tedy sdružení CZ.NIC, vypovídá o našem dobrém jménu, které si postupně budujeme doma i v zahraničí, a to nejen díky projektu Safer Internet.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..