Není registr jako registr aneb Zkušenosti k nezaplacení

Loni v listopadu jsem měl to privilegium navštívit NIC Costa Rica, který je naším protějškem v této malé středoamerické zemi. V místním NICu pracuje mnohem menší tým, který se stará asi o 28 tisíc domén, pro jejichž správu používá od roku 2011 náš systém FRED.

Kostarika je španělsky mluvící země mezi Panamou a Nikaraguou s pěti milióny obyvatel. Hlavní město San José, kde NIC Costa Rica sídlí, je o něco menší než Brno a leží v nadmořské výšce úctyhodných 1100 metrů, což je výše než jakékoliv evropské hlavní město.

Stěžejní body v programu mé návštěvy, kterou hradil můj hostitel, byly rate limiting na firewallu pro služby jako jsou whois a rdap, recyklace databázových spojení, vysoká dostupnost pro FRED servery pomocí UCARP protokolu a rozšiřování systému FRED jako takového. Na řadu ale přišla i další témata. Na rozdíl od českého registru používá ten kostarický několik zón s poměrně komplikovaným ceníkem. Základní cena za doménu .cr je 70 amerických dolarů za rok pro hlavní zónu, přičemž slevy jsou ale naprosto běžné. Pro každou zemi, Kostariku nevyjímaje, je nutně specifická fakturace. Zajímavostí tohoto registru je také fakt, že se místní kolegové věnují nejen správě doménového registru, ale fungují také jako registrátoři.

Všechny funkcionality, které kostaričtí správci potřebují, ale náš FRED je defaultně nepodporuje, musí být logicky implementovány někde jinde. Během mé návštěvy jsme tedy probrali i používání CORBA rozhraní, protocol buffers + GRPC rozhraní, na které se v CZ.NIC chystáme přejít z CORBA, a best practices o tom, jak rozšířit PostgreSQL databázi. Diskusi jsme vedli také nad používanými knihovnami, a to především z důvodu implementace EPP klienta. Na to naštěstí existuje celkem podrobná dokumentace, kterou stačilo vhodně okomentovat. Na co také přišla řeč bylo zavedení AKM (Automated Keyset Management). Troufnu si říct, že díky našim konzultacím byl kostarický doménový registr třetím na světě, který tuto systémovou proceduru zavedl. Jen pro doplnění, druhé místo patří kolegům ze Švýcarska a první místo nám.

Při této spolupráci jsem si uvědomil, že jdeme, co se rozvoje systému FRED týče, dobrým směrem. Našim cílem je vidět FRED v co možná nejvíce doménových registrech – jak těch zaběhnutých, tak těch, které jsou se správou domén někde kousek za startem. I díky poznatkům od kolegů z Kostariky můžeme dále rozvíjet náš systém tak, aby byl připravený pro využití v prostředích, která mohou být tomu našemu třeba i dost vzdálená. Takovouto zpětnou vazbu nezískáme lépe, než při setkání tváří v tvář.

Podněty z Kostariky ovlivní plán dalšího rozvoje FREDa, zejména v oblasti poskytovaných rozhraní. Naopak podporu komplikovaných slevových schémat by bylo obecně velmi těžké naprogramovat a proto ji v krátkém horizontu neplánujeme.

Co se budoucí kooperace týče, celkem reálně vypadá spolupráce na frontendové části registru. Na závěr už jen zmíním, že kolegy z NIC Costa Rica zaujal náš projekt otevřeného hardwarového routeru Turris Omnia. Podle jejich reakce se dá předpokládat, že FRED nezůstane naším jediným společným bodem zájmu.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..