Turris spolehlivě a bezpečně připojil finále Národní soutěže kybernetické bezpečnosti

Finále Středoškolské soutěže České republiky v kybernetické bezpečnosti proběhlo 1. června 2017. Z celkového počtu 283 soutěžících z druhého kola soutěže se do finále probojovalo 29 soutěžících.

V prostorách mezinárodního veletrhu obranných a bezpečnostních technologií IDET řešili finalisté celkem pět reálných bezpečnostních scénářů. Jednalo se například o analýzu síťové komunikace, zranitelnost webové aplikace nebo prolomení složité šifry. Studenti byli pro řešení úkolů rozlosováni do šesti týmů, čímž byli nuceni i k blízké týmové spolupráci.

Průběh soutěže prověřil jejich schopnost týmové spolupráce, práci pod tlakem, zpracování nových informací a jejich aplikaci při řešení praktických úloh od kryptografie až po zapojování MESH sítě.

Foto4

Hodnocení soutěžících prováděl soutěžní výbor a po vyhlášení výsledků druhého kola soutěže, měli účastníci dokonce ještě sedm dní na to, aby výsledky připomínkovali. Organizační tým obdržel celkem jedenáct připomínek, sedm z nich bylo relevantních a nejen na tomto aspektu ukázali organizátoři soutěže svou otevřenost a schopnost přiznat a bezproblémově napravovat své chyby.

Vítězem prvního ročníku soutěže v kybernetické bezpečnosti se stal Jakub Smejkal ze Střední školy informatiky, poštovnictví a finančnictví v Brně. Tato škola se také stala celkově nejúspěšnější školou celorepublikového finále, a to nejen proto, že i na třetím místě se umístil její student, ale především díky tomu, že ve finále měla celkem pět zástupců, z nichž se hned čtyři umístili v první patnáctce finalistů. Další informace o umístění studentů naleznete zde. Střední škola informatiky, poštovnictví a finančnictví v Brně byla vyhodnocena jako bezkonkurenčně nejúspěšnější a díky fantastické práci se studenty získala pro potřeby výuky jako odměnu od CZ.NIC router Turris Omnia.

Ten bude podle informací od jeho nových uživatelů sloužit v praktickém vyučování žáků, zejména při výuce nového školního vzdělávacího programu Kybernetická bezpečnost, jehož pilotáž potvrdilo škole MŠMT (jako jedné ze dvou škol v ČR).

IMG_20170612_090547_HDR

Router Turris Omnia také po celou dobu finále zajišťoval bezproblémové připojení k Internetu v jinak velmi zatížené hale. Hlavní organizátor soutěže Petr Jirásek jej ocenil především díky snadnému nastavení a možnosti přepínání jednotlivých frekvencí. Tato funkcionalita zajistila stabilní připojení pro všechny účastníky. Jedinou nevýhodou tak bylo, že studenti se na frekvenci 5 GHz z některých svých vlastních starších notebooků, které toto pásmo nepodporují, nemohli připojit. Pro účely soutěže byly však od Ministerstva práce a sociálních věcí zajištěny notebooky, které tento náročnější technický požadavek splňovaly.

Úspěšným a přínosným národním finálovým kolem však soutěž zdaleka nekončí. První tři finalisté postoupili automaticky do evropského kola soutěže v kybernetické bezpečnosti, které proběhne 30. října až 3. listopadu 2017 ve španělské Malaze.

Do evropské soutěže bude za Českou republiku nominován desetičlenný tým sestavený ještě navíc ze čtyř dalších finalistů, kteří budou vybráni na základě svého snažení a dosažených výsledků v rámci letní školy. Do desítky budou poté nominováni ještě tři další vysokoškolští studenti; toto umožňují pravidla pro soutěžní týmy z jednotlivých zemí. Sdružení CZ.NIC se díky projektu Safer Internet z velké části podílí na financování nákladů spojených s účastí českého týmu v této mezinárodní soutěži.

ESC

Závěrem ještě stojí za zmínku nevšední nakládání s osobními údaji – v rámci celé soutěže organizátoři velice dbají na soukromí soutěžících. Údaje studentů, s nimiž dále nekomunikují, nikde neshromažďují a jejich data dále nevyužívají. Účastníci prvního kola soutěže tak neobdrží ani e-mailovou notifikaci o plánovaném druhém ročníku soutěže a musejí si tak termíny druhého kola v případě zájmu hlídat sami. Souhlasy udělované k fotodokumentaci splňují podmínky velmi diskutovaného nařízení GDPR (ještě před jeho vstupem v platnost). Dá se tedy říci, že Národní soutěž v kybernetické bezpečnosti chápe oblast kybernetické bezpečnosti velice komplexně. Nejen, že je díky ní možné identifikovat mladé talenty, zvyšuje povědomí široké veřejnosti o hrozbách a rizicích kybernetické bezpečnosti, ale ještě navíc sami organizátoři jsou svým jednáním příkladem v oblasti ochrany dat a informací.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..