Centrální registr, registrátor a subregistrátor

Podle logiky jazyka českého chápeme termín registrátor jako označení někoho, kdo registruje. Se subregistrátorem je to trochu složitější, očividně registruje také, ale nějak neúplně, neboť předpona sub naznačuje jeho podřazenost. Centrální registr je poměrně jasný, je to seznam něčeho, třeba vozidel, firem nebo pojištěnců.

Když provozujete své webové stránky .cz, může se Vám jednoho dne stát, že od naší společnosti obdržíte upozornění na expiraci domény s doporučením obrátit se na určeného registrátora. Můžete se cítit zaskočeni, nepamatujete si, že byste uzavírali nějakou smlouvu s námi a s tím, koho v e-mailu uvádíme. Znáte přeci svého vlastního registrátora. Zakopaný pes je v tom, že provedená registrace činí vykonavatele činnosti registrátorem pouze gramaticky, zatímco v terminologii, týkající se domén, je to trochu jinak.

Určený (akreditovaný) registrátor domény je právnická osoba, která uzavřela s CZ NIC smlouvu a zavázala se dodržovat principy vyplývající z obchodních podmínek. Tím získává přístup do registru a s tím související oprávnění doménu s koncovkou .cz registrovat, převádět, prodlužovat a rovněž měnit údaje o držitelích domén, administrativních a technických kontaktech. To vše samozřejmě může učinit pouze na základě Vaší autorizace.

Naopak subregistrátorem se může stát kdokoli, aniž by s námi uzavřel jakoukoli smlouvu. Může to být Váš kamarád, zaměstnanec nebo třeba hostingová společnost. On sám však přístup do registru nemá, registraci domény tak vždy provádí prostřednictvím jednoho z akreditovaných registrátorů. V optimálním případě by měl respektovat stejná pravidla jako registrátor, ale nikde se k tomu nezavázal. Držitel domény by však měl vědět, že registrátora může v případě potřeby kontaktovat osobně. Pokud totiž využíváte služeb subregistrátora, počítejte s tím, že když jej požádáte o aktualizaci údajů nebo o prodloužení domény, musí on následně požádat registrátora. Jedině ten je totiž oprávněný požadavky držitelů domén a kontaktů zpracovávat přímo v Centrálnímu registru.

Může se stát, že zaměstnanec ve Vaší firmě skončí, kamarád je mimo dosah, hostingová společnost ukončila svou činnost. Ztratit z takového důvodu přístup k doméně není žádoucí. Je proto důležité, abyste byli uvedení jako držitel domény. Pokud s Vámi subregistrátor jedná otevřeně a používá reálné kontakty, rád Vám zašle výpis z registru, kde si můžete zkontrolovat, že uváděné údaje o držiteli domény odpovídají skutečnosti.

Na závěr ještě poslední pojem a tím je Centrální registr. Podle Wikipedie znamená registr seznam či katalog. V různých kontextech může nabývat různého významu, používá se v oblasti veřejně dostupných informací, v elektronice a IT nebo v umění. Centrální registr domén je databáze informací o doménách. Najdete v něm veřejně dostupné záznamy o doméně, datum expirace, údaje o držiteli, registrátorovi, administrativní a technický kontakt.

Provoz registru doménových jmen s koncovkou .cz zajišťuje CZ.NIC, z. s. p. o. Ačkoli NIC zní ryze česky, je to zkratka z anglického Network Information Centre (přeloženo do češtiny jako síťové informační centrum). Stejné pojmenování používají i jiné organizace, které se na národní úrovni starají o domény nejvyššího řádu (o domény s jinými koncovkami) – například SK-NIC (Slovensko), nic.at (Rakousko), DENIC eG (Německo), NIC.br (Brazílie) a další. Každá taková společnost však má vlastní pravidla, týkající se například tvorby doménového jména, použití znaků nebo ochranné lhůty po expiraci domény. Databázi všech organizací, které spravují Centrální registry domén nejvyšší úrovně, lze najít v seznamu na stránkách IANA.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..