Z knihovny kvalitářů II.

Mými dalšími „úlovky“ vytaženými z knihovničky našeho týmu zajištění kvality softwaru jsou opět dvě knihy. Jako v předchozím případě jsem ani nyní nelitoval času na jejich přečtení, proto bych je nyní chtěl stručně představit.

Řízení kvality softwaru. Průvodce testováním

Petr Roudenský, Anna Havlíčková – Computer Press, 2013

Obálka knihy Řízení kvality softwaru. Průvodce testováním

Původních českých knih o kvalitě softwaru je jen o málo více než kaprů v Atlantiku, a proto kterákoli z nich stojí za pozornost. Nevyzývám tím k nemístnému patriotismu, ani nejde o to, že by se snad lišily například techniky návrhu testů v Česku od těch zahraničních: rozdíl spočívá v přístupu ke kvalitě softwaru, což je mimochodem jedno z témat, kterým se spoluautorka knihy (nikoli v této knize) zabývá. A protože je zřejmé, na které straně naší státní hranice je tento přístup vyspělejší, je rovněž zřejmé, že tato práce určená českým čtenářům může pojednávat jen o poměrně základních tématech softwarové kvalitařiny. Konkrétně se omezuje na řízení kvality, a zajištění kvality zmiňuje jen natolik, aby si čtenář mohl ujasnit, že o něm kniha opravdu nebude. Jednotlivá témata řízení kvality ovšem pokrývá snad všechna, a tak kromě obligátních kapitol o úrovních, typech a návrzích testů (mezi kterými se ovšem vyskytují i některé přístupy, o nichž se v publikacích tohoto zaměření nedočteme příliš často, např. ortogonální pole) pojednávají autoři i o managementu testování, měření kvality a hlášení defektů. Kniha tak může sloužit jako příručka pro začínající či mírně pokročilé testery, určitý užitek z ní budou mít i analytici a manažeři testování. Není to ovšem klasická učebnice, ve které by autor prováděl čtenáře krok po kroku příslušnou oblastí a vědomě či nevědomě by se snažil, aby si čtenář osvojil nejsprávnější (rozuměj: autorův) pohled. Autoři této knihy neskrývají, že existují různá východiska a terminologie vztahující se ke kvalitě softwaru a jejímu řízení, a s těmi nejdůležitějšími se snaží čtenáře v prvních kapitolách seznámit. Ačkoli citují normy, uvádějí slovníčky, sestavují přehledy a vůbec postupují ve výkladu znatelně systematicky, jejich kniha působí poměrně čtivě. K tomu přispívá i to, že hloubka jednotlivých probíraných témat vykazuje dobrou konzistenci. Spadá-li tedy čtenář této recenze do cílové skupiny, lze mu jistě doporučit, aby se stal i čtenářem recenzované knihy.

Testování softwaru řízené návrhem

Matt Stephens, Doug Rosenberg – Computer Press, 2011
Obálka knihy Testování softwaru řízené návrhem
Název této knihy je mírně zavádějící: nejde v ní zdaleka jen o návrh a provedení testů, ale o ucelenou metodiku vývoje softwaru, do níž samozřejmě patří i jeho testování. Název knihy má však uvádět jednu významnou charakteristiku této metodiky, a to náhled na úlohu testů: podle ní testy ověřují, že software byl vyvinut v souladu se specifikací. To není tak samozřejmé tvrzení, jak by se mohlo zdát – kniha jím záměrně vytváří ideovou protiváhu tzv. vývoje řízeného testy, který testy vnímá jako náhradu návrhu. V angličtině je to vyjádřeno i opačnými zkratkami: DDT (Design-driven Testing) a TDD (Test-driven Development). Kniha ukazuje – na konkrétních úlohách i na příhodách Alenky v říši případů užití – pracnost neustálého refaktorování kódu a nesmyslnost honby za 100% pokrytím v TDD; místo něj nabízí návrh testů těch částí, které to opravdu potřebují, a to na vhodných úrovních. Dobré prvky TDD i ostatních přístupů (zejména XP a RUP) však využívá ve vlastní propracované metodice ICONIX Process založené na DDT, která je v knize krok za krokem demonstrována na reálné aplikaci postavené na několika různých jazycích a technologiích. K modelování a návrhu aplikace využívá Enterprise Architect s doplňkem, který umožňuje generování dalších potřebných diagramů, popisů v UML a koster testů pro konkrétní testovací framework. Čtenáře tak kniha naučí, jak psát potřebné (a nikoli nepotřebné) testy jednotek, řadičů, scénářů a požadavků – a také, jaksi mimochodem, jak lépe navrhnout strukturu aplikace a jak psát snadno testovatelný kód, což je, jak se dozvíme, do značné míry totéž, co dobrý kód. Kniha tak více než testery oslovuje vývojáře ve výkonných i vedoucích pozicích a projektové manažery, ale může zajímat i pracovníky SQA a business analytiky – a jistě i testery. Vývojáře by ovšem měla zajímat určitě.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..