MojeID má nakročeno do Evropy

S jednoduchým a pohodlným přihlášením přes mojeID se můžeme stále častěji setkat na nejrůznějších webech a portálech. Po elektronických obchodech, knihovnách a komunitních serverech se mojeID začalo zabydlovat rovněž na městech a obcích. Nyní udělalo významný krok k tomu, aby se stalo českým národním eID, který budete moci využívat v Evropě.

Před časem jsem se na Lupě poměrně podrobně věnoval nové evropské legislativě, pro kterou se vžil název eIDAS a evropským projektům STORK 2.0 a e-SENS, do jejichž řešení je se službou mojeID zapojeno rovněž naše sdružení. Přesto, že prázdniny většinou bývají „okurkovou sezónou“, na přelomu července a srpna se udály hned dvě věci, které mojeID posunuly zase o kousek vpřed a uživatelům by měly pomoci v tom, aby šlo používat nejen u nás, ale i v zahraničí – zejména EU.

Tou první bylo schválení eIDASu, tj. legislativy, která vytváří právní základ pro přes-hraniční elektronickou identifikaci. Druhou a mnohem podstatnější metou bylo schválení dokumentu „STORK 2.0 Mapping of national QAA levels of new MS to STORK QAA“. Tento dokument se zaměřuje na mapování prostředků elektronické identifikace a autentizace a jejich důvěryhodnosti (tzv. QAA – Quality Authentication Assurance) v České republice, Švýcarsku a Turecku, tj. zemích, které se neúčastnily první verze STORKu a rozhodly se k projektu připojit až později.

Pro mojeID i všechny nás v CZ.NICu je potěšující, že v rámci přísného hodnocení mojeID obstálo a to dokonce jako jediný autentizační nástroj v České republice! Na stupnici důvěryhodnosti (od QAA 1 – základní důvěra až po QAA 4 – nejvyšší důvěra) se jednotlivé varianty ověření mojeID umístily na všech stupních (viz tabulka), vyjma toho nejvyššího, který je vyhrazen jen pro nástroje vydávané státními autoritami, zejm. elektronické občanské průkazy. Mimochodem – na nejvyšší stupeň nedosáhla ani švýcarská e-občanka SuisseID, která získala stejný status, jako validovaní uživatelé mojeID!

Varianta mojeID

Stupeň QAA

Částečně identifikovaný uživatel
(ověření telefonu a e-mailu)

QAA 1

Plně identifikovaný uživatel
(ověření adresy)

QAA 2

Validovaný uživatel
(ověření přes občanský průkaz)

QAA 3

Pokud se pozorně podíváme do (zatím neoficiální verze) přílohy 0 eIDAS, zjistíme, že dle čl. 5 kritéria jednotlivých nástrojů prakticky odpovídají úrovni QAA 3 a QAA 4 projektu STORK. Validovaným uživatelům mojeID by se tak již brzy (v EU však čas plyne trošku jinak, než jsou čtenáři zvyklí :) ) měly otevřít nové možnosti.

Tou první by mělo být přihlášení k akademickým službám, tj. např. e-Learningu či službám univerzit. Díky projektu STORK 2.0 bychom chtěli rovněž umožnit přihlašování k ECAS (European Commission Authentication Service), která se využívá např. k přihlašování pro podávání tenderů či přístupu úředníků z ministerstev a dalších úřadů k dokumentům potřebným na jednáních v Bruselu. mojeID se tak má velkou šanci stát skutečnou elektronickou občankou!

Autor:

Komentáře (2)

  1. Václav Pávek říká:

    To je dobrá zpráva, ale raději bych uvítal kdyby MojeID podporovaly instituce v ČR místo digitálního podpisu, který sice ulehčí nebo zrychlí správu různých agend, ale je placený – měl by být vydáván zdarma jako občanka.

    Pokud bych přemýšlel trošku dále, tak bych si dokázal představit převzetí projektu Datových schránek pod patronát MojeID resp. CZ.NIC poněvadž by to byla perfektní symbioza a hlavně bych si dokázal představit že pak bych odesílal zprávy pomocí datovky pod účtem MojeID resp. ty služby se částečně překrývají co se týká identity.

    Datovku nemám a pokud to půjde tak co nejdéle vydržím bez ní. Hlavně se mi nelíbí, že co instituce to samotné přihlášení. Pod jedním účtem nemám přehled o komunikaci s jednotlivými úřady, ….

    Kluci, dobrá práce a jen tak dál

  2. hrejsik říká:

    Kluci a holky, dobrá práce. Dovoluji si doplnit ;-)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..