mojeID se začíná zabydlovat v městech a obcích

Dlouhou dobu bylo mojeID využíváno zejména elektronickými obchody a zpravodajskými portály a jejich návštěvníky. V loňském roce se tuto skupinu podařilo rozšířit o komunitní servery a knihovny. Další skupinou provozovatelů, jimž může mojeID hodně přinést, je více než 6 000 měst a obcí, z nichž drtivá většina má svoje webové stránky a chce (především se svými občany) komunikovat rovněž elektronicky. Přesto, že využití mojeID není v některých případech z legislativních důvodů možné, objevily se v samosprávě již první vlaštovky, v jejichž webech mojeID zahnízdilo.

Zkušenosti s anonymními anketami a podezřelým „nárůstem hlasů“ již zaznamenala vybraná města. V loňském roce se jednalo například o výběr nové podoby Elsnicova náměstí na Praze 8, v letošním zase o pojmenování Havlovy ulice v Brně.

Také na základě těchto zkušeností se společnost Galileo Corporation rozhodla své více než tisícovce zákazníků z řad měst a obcí nabídnout ankety, do kterých mohou hlasovat pouze uživatelé mojeID a tím se vyhnout problémům s podvodným hlasováním pomocí robotů či díky mazání tzv. cookies. Jako první zprovoznila důvěryhodnou anketu obec Droužkovice, ke které se nedávno přidal Rožmitál pod Třemšínem. Jeho zastupitelé se rozhodli návštěvníkům webu položit zajímavou otázku, a to který zastupitel je nejprospěšnější :).

mojeID_Drouzkovice

Výhodou anket za použití mojeID je především možnost snadno odlišit ty, kteří mají v daném městě (či obci) trvalé bydliště. Z pohledu ochrany osobních údajů je klíčové, že při hlasování nedochází k předávání atributu jméno a příjmení, resp. adresa, ale pouze atributu města, případně věku. Anketa tak zůstává nadále neadresná, ale přesto díky atributu z mojeID umí rozlišit v anonymním prostředí internetu hlasující z daného města.

Třetí vlaštovkou, která začala používat mojeID, jsou Hořice v Podkrkonoší. Tamní zastupitelé se rozhodli, podobně jako některé české zpravodajské servery, skoncovat s anonymními a často urážlivými komentáři v diskuzích a vkládání názorů pod jednotlivé články umožnili jen těm, kteří se přihlásí přes mojeID a zveřejní své jméno, příjmení a e-mail.

mojeID_RpT

Byť Droužkovice, Rožmitál pod Třemšínem či Hořice v Podkrkonoší jsou vlaštovkami, které jaro zatím nedělají, v CZ.NICu věříme, že se mojeID postupně mezi městy a obcemi zabydlí a příští rok na jaře těchto vlaštovek bude už několik stovek. A to je již pořádné hejno, které může ukázat cestu k elektronické demokracii v českých luzích a hájích.

Jiří Průša

Autor:

Komentáře (2)

  1. Nikdo říká:

    Jsem k této „elektronické demokracii“ poněkud skeptický, ale tím zde nemíním otravovat.

    Zajímal by mě technický detail řešení „ověřené ankety“: Jak je zabráněno vícenásobnému hlasování? Pokud se webu obce předají jen údaje obec+věk, pak již pořadatel ankety nedokáže eliminovat vícenásobné hlasy. Pokud se mu předá i nějaký jednoznačný ID (číslo), pak již nejde až tak zcela úplně o anonymní anketu (lze teoreticky k IDu zpětně přiřadit jméno, lze něco usuzovat z korelace odpovědí jednotlivého IDu na různé ankety, apod).

    Ještě by to tedy mohlo být tak, že duplicitní hlasy by byly „odfiltrovány“ už na serveru mojeID a unikátní identifikátor by se tak pořadateli ankety nepředával, ale to by zase vyžadovalo nějaký mechanismus typu „za jakým účelem se tento uživatel přihlašuje“ na straně mojeID.

    Tak jak to tedy máte řešeno?

  2. Jiří Průša říká:

    Ověřování opakovaného hlasování od jednoho uživatele je prováděno na základě hashe (např. prusaj.mojeid.cz/#adf134a), který se automaticky předává při každém přihlášení nejen k anketám, ale i jiným službám využívajících mojeID. Tento hash je sice uložen v databázi, ale pro zadavatele (tj. město či obec) k němu není přístup, stejně tak nelze dohledat, jak daný uživatel hlasoval (tj. systém vede informaci pouze o tom, že z daného účtu bylo hlasováno). V tomto směru je tak seznam podobný tomu, který má uživatel k dispozici pro přihlášení k mojeID na záložce Historie. V současné době se uvažujeme o tom, že hash by byl do v anketním systému ukládán šifrovaně tak, aby nešlo poznat jméno uživatelského účtu, ze kterého lze v některých případech dovodit jméno a příjmení.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..