Další příspěvek do debaty o účinnosti a smyslu technologie DNSSEC

Minulý týden vydala společnost F5 Networks zprávu shrnující výsledky průzkumu, při kterém bylo telefonicky dotazováno tisíc velkých společností v 10 různých zemích, a to na zkušenosti s bezpečností IT a s bezpečnostními hrozbami. Pracovní náplň všech respondentů tohoto průzkumu se minimálně z 25 procent týkala oblasti bezpečnosti. Z průzkumu mimo jiné vyplynulo, že 36 procent respondentů zaznamenalo útok, který díky vysokému provozu na aplikační vrstvě vedl k nedostupnosti jejich firewallu. Průměrné náklady související s útoky a zotavením po útocích tyto velké společnosti vyčíslili na 682,000 $ za posledních 12 měsíců.

Pro nás je nejzajímavější, že kombinováním výsledků výzkumu ve smyslu četnosti útoků, obtížnosti obrany proti nim a dopadu na organizaci setavila F5 Networks žebříček nazvaný „Cyber Attack Index“. V jeho čele jsou útoky na systém DNS, které zahrnují DoS, spoofing a cache poisoning. Škoda, že studie neuvádí kolik procent z útoků na DNS připadá právě na DNS cache poisoning, před kterým účinně chrání technologie DNSSEC. Takovéto průzkumy by mohli být dalším argumentem pro větší využití této pro doménu .CZ dostupné, avšak bohužel stále málo využívané technologie.

Pokud by vás výsledky průzkumu zajímaly, je možné si ji po vyplnění registračního formuláře stáhnout na adrese http://resources.f5.com/.

Pavel Bašta, CSIRT.CZ a CZ.NIC-CSIRT

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..